19:03 / 22.12.2020.

Autor: T.D./Dnevnik/HRT

Ministar Butković u Dnevniku HTV-a

-

-

Foto: - / -

Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, gostovao je u Dnevniku HTV-a i govorio o gradnji Pelješkog mosta te utjecaju pandemije na sektor prometa.
Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, gostovao je u Dnevniku HTV-a i govorio o gradnji Pelješkog mosta te utjecaju pandemije na sektor prometa.

➡️Gradilište Pelješkog mosta ➡️Pelješki most: Završeni radovi pod morem

- Usprkos koronavirusu svi infrastrukturni radovi nisu usporeni, zaustavljeni. Pelješki most bi trebao biti gotov do studenog 2021. godine. Do sad su došla tri broda čelične rasponske konstrukcije, montiraju se i još trebaju doći dva broda. Tunel od 2,5 kilometra je probijen što se tiče pristupnih cesta. Četiri dana prije roka. To je peti tunel po duljini u Hrvatskoj, rekao je Butković.

Oleg Butković je istaknuo kako bi pristupne ceste trebale biti gotove do turističke sezone 2022. godine. 

- Stara pelješka cesta zahtjeva obilaznicu preko Stona jer da je dobra, ne bi radili zaobilaznicu. Projekt pristupnih cesta koji uključuje 30 kilometara ukupnu dionicu i tu ima vrlo složenih objekata, tunela i mostova. Obilaznica Stona bila je smisao da se Ston zaobiđe zbog kulturne vrijednosti, prometa, zagušenja, rekao je. 

Zračni promet prema Velikoj Britaniji

Ministar Butković je rekao kako je u nedjelju donešena odluka zbog novog soja koronavirusa, kao i kod većine europskih zemalja da se zabrani privremeno zračni putnički promet prema Velikoj Britaniji.

- Ta odluka istječe noćas u ponoć. Tu odluku smo produljili i trajat će do 31.12. Pratit ćemo situaciju s drugim europskim zemljama. Sutra će 160 hrvatskih državljana koji su uplatili svoje karte biti dopremljeni u Hrvatsku. Svi moraju imati negativan PCR test. Oni koji neće imati takav test morat će odmah u samoizolaciju. Odluka je donijeta i Agencija za civilno zrakoplovstvo je danas popodne i objavila, rekao je.

"Tko će kupiti Croatiju Airlines kad je sve blokirano i stalo?"

Oleg Butković je rekao kako je pandemija koronavirusa imala razdorni učinak na cijelu zrakoplovnu industriju u cijelom svijetu.

- Ove godine u prvih 10 mjeseci imali smo ostvarenje u svim zračnim lukama 19 posto od ostvarenja koje smo imali u 2019. godini. Što se tiče Croatia Airlinesa, u travnju i svibnju je bio 90 posto pad u odnosu na prošlu godinu.U lipnju 80 posto, u srpnju i kolovozu je bilo nešto turističke sezone, tu je došlo do 70 posto. Išli smo u pronalazak strateškog partnera, ali je taj postupak obustavljen. Tko će kupiti Croatiju Airlines kad je sve blokirano i stalo, pitao se Butković.

Nastavio je kako se u dogovoru s Europskom komisijom išlo u određeni aranžman da Croatia Airlines ostane na nogama.

- Vjerujemo u što brži oporavak cijele industrije i situacije u 2021. Tad ćemo vidjeti i pokušati naći strateškog partnera, dodao je.

"Dobro da je prijašnjih godina poslovanje zračnih luka bilo genijalno"

Istaknuo je kako je država pomagala i do sada glede zračnih luka.

- Za čitav prometni sektor donijeli smo odluku u srpnju od 600 milijuna kuna uz 90 posto državnu potporu za sve one koji su pogođeni, zračne luke i kompanije. Dobro da je prijašnjih godina poslovanje zračnih luka bilo genijalno pa još uvijek mogu izdržati ovu godinu i kod njih situacija nije alarmantna, rekao je. 

Ministar Butković je za kraj istaknuo kako se ide s novom odlukom s dodatnih 400 milijuna kuna pomoći prometnom sektoru, a u siječnju će se naći na Vladi i vodit će se računa o tome.

-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!