Ministar Filipović dodijelio Nacionalne nagrade za okoliš

04.06.2022.

22:35

Autor: M.Š./Hina/HRT

Davor Filipović na Green Prixu

Davor Filipović na Green Prixu

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Nacionalne nagrade za okoliš 2022.-Green Prix dodijeljene su u subotu navečer na Greencajt festivalu, uručio ih je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović poručivši da će Ministarstvo i dalje podržavati sve napore radi poboljšanja zaštite okoliša i bioraznolikosti.

Nacionalne nagrade za okoliš dodjeljuje resorno ministarstvo u partnerstvu s Greencajt festivalom, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK).

Ministar Filipović podsjetio je da se ta nagrada dodjeljuje u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša, 5. lipnja koji se ove godine slavi na poseban način i to konferencijom u Stockholmu, 50 godina nakon prve konferencije o zaštiti okoliša.

Jedinstvena poruka konferencije je, dodao je, da idućih 10 godina trebaju biti godine akcije u rješavanju trostruke planetarne krize - klime, bioraznolikosti i onečišćenja, odnosno postizanja ciljeva održivog razvoja.

- Tranzicija, odnosno preobrazba prema drugačijim modelima upravljanja i djelovanja, drugačijim modelima proizvodnje i potrošnje nije jednostavna i ne može se dogoditi preko noći. Međutim, ima onih u našem društvu koji svojim posebnim zalaganjem i svojom kreativnošću rade pozitivne promjene, istaknuo je ministar Filipović i čestitao dobitnicima.

Nacionalne nagrade za okoliš - Green Prix dodijeljene su u šest kategorija.

Green Prix za zelenu kampanju 2022. godine osvojila je Hanza media s projektom Smanji račune, upali Sunce!, a za najbolju zelenu inovaciju izabran je Ecolant - Ekološki lampion napravljen od negorivog papira, tvrtke Primax.

Nagrada u kategoriji lokalne i regionalne samouprave kao pokretači zelenih promjena pripala je Gradu Varaždinu za projekt Mapa solarnog potencijala, dok je u kategoriji obrazovanje za klimatsku budućnost nagradu osvojila Srednja škola Ivo Padovan Blato, za projekt Praksom do izvrsnosti, obnovljivi izvori energije - instalacija fotonaponske elektrane 10kwh na školu.

Pobjednik koji se najuspješnije iskazao u dekarbonizaciji zajednice je Valamar Riviera i E.ON Hrvatska.

Po odluci opće javnosti nagradu za Greenlidera 2022. godine osvojio je Mario Romulić, hrvatski wild life fotograf koji je tijekom pandemije započeo s radom na svom biodinamičkom imanju OPG Čudesna šuma gdje organizira radionice, izrađuje i uzgaja Šume hrane u kojima se imitiraju prirodni bio-sustavi mlade šume spajajući koncept voćnjaka i vrta.

- Volite i promatrajte prirodu, učite od prirode i živite u skladu s prirodom, poručio je Romulić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!