Ukida se administrativno ograničenje cijena, od sutra benzin jeftiniji

18.07.2022.

13:09

Autor: T.D./HRT/Hina

Od utorka jeftiniji benzin

Od utorka jeftiniji benzin

Foto: Hrvoje Jelavić / PIXSELL

U ponoć istječe mjera zamrzavanja cijena goriva, a o daljnjim potezima Vlada je odlučila na telefonskoj sjednici. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović nakon sjednice Vlade izvijestio je da će cijena litre benzina iduća dva tjedna biti 13,02 kune, odnosno bit će smanjena s 13,5 kuna, dok će cijena litre dizela s 13,08 narasti na 13,43 kune.

Vlada je na telefonskoj sjednici donijela odluku o najvišim cijenama naftnih derivata u sljedeća dva tjedna.

- Ukinuli smo administrativno ograničenje maloprodajnih cijena i ograničenje veleprodajne cijene. U protekla dva tjedna došlo je do smanjenja cijena na mediteranskom tržištu pa će tako od sljedećeg tjedna cijena benzina iznositi 13,02 kune, što je smanjenje s 13,5 kuna, dok će cijena dizela s 13,08 narasti na 13,43 kune, rekao je Davor Filipović u uvodu.

Naglasio je da će se izjednačiti cijene na autocestama i izvan njih.

- Kad pogledamo trendove, možete vidjeti smanjenja u posljednja dva tjedna. Ono što je važno istaknuti da ćemo u sljedeća dva tjedna ograničiti cijenu plavog dizela na 9,45 kuna, kao što je to bilo u protekla dva tjedna, rekao je Filipović.

Istaknuo je da trgovačka marža ostaje 65 lipa za benzin i dizel i smanjenje trošarina koje je već prije napravljeno od 80 lipa na benzin i 40 lipa na dizel.

- To smanjenje ostaje. Da nije bilo tih poteza Vlade, cijena dizela bila bi 15,70 kuna, a benzina 14,92 kune. Vodimo računa o standardu hrvatskih građana i našem gospodarstvu i to je on što ćemo nastaviti raditi u budućnosti, naglasio je.

Vezano uz popunjenost podzemnog skladišta plina Okoli, Filipović je rekao da je u prošli petak zapunjenost iznosila 41 posto te da je dinamika punjenja takva da bi do 1. listopada skladište trebalo biti zapunjeno 90 posto.

Taj zadatak, istaknuo je, operativno provodi HEP te očekuje da će to biti realizirano onako kako je i predviđeno.

Upitan trebaju li hrvatski građani strahovati od eventualne nestašice plina, ministar je iznio podatak da ukupna godišnja potrošnja plina u RH doseže 2,9 milijardi prostornih metara. S druge strane, kapacitet krčkog LNG-a je također 2,9 milijardi prostornih metara, a skladišta Okoli 430 milijuna.

- Imamo dostatne količine kako bi osigurali sigurnost opskrbe plinom u RH, ustvrdio je ministar.

Na pitanje priprema li Hrvatska štednju energije po uzoru na neke države EU, naveo je da će i Vlada napraviti plan koji se odnosi na preporuke i uštede, da se po tom pitanju čeka službeni dokument EK koji će biti objavljen za dan, dva. Dodao je da će se sigurno izaći s preporukama prema građanima i poduzetnicima.

Vezano uz odgođeni susret sa srpskom ministricom energetike, istaknuo je da je mnogima jasno da u ovim izmijenjenim političkim situacijama Hrvatska ide prema tome da postane energetsko čvorište Europe, s povećanjem kapaciteta LNG-a i izgradnjom dodatnih plinovoda, dok je istovremeno Srbija zabrinuta za svoju energetsku budućnost. Tema je, otkrio je, trebala biti energetika.

- Ministrica je jučer otkazala najavljeni posjet, vjerujem da to nema previše veze s njom nego da je to uputa njezinog šefa gospodina Vučića, zaključio je Filipović.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!