13:07 / 12.10.2018.

Autor: HRT

Ministar Horvat: Velik dio sredstava za plaće je osiguran

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Iz Uprave Uljanika su poručili kako će o svemu kasnije izvijestiti Ministarstvo gospodarstva.
Potencijalni novi ulagači, predstavnici ukrajinskoga brodovlasnika stigli su jutros u pulski Uljanik kako bi se sastali s Upravom. Sastanak je bio zatvoren za javnost, trajao je dva sata, nakon čega su svi krenuli u obilazak brodogradilišta. Iz Uprave su poručili kako će o svemu kasnije izvijestiti Ministarstvo gospodarstva.

U izjavi za HRT počasni konzul Ukrajine u Hrvatskoj Ivica Pirić prenio je dojmove ukrajinskih predstavnika. Ono što su vidjeli je pozitivnio. Brojke i papiri su druga faza nakon koje će oni u skoro virjeme dati odgovor na koji način i na kako vide daljnji razvoj situacije odnosno brzine ulaska u tu strukturu, izjavio je Pirić.

Plana za Uljanik nema - što će reći Ukrajinci

Stanje u Uljaniku nije dobro - računi Uljanika i 3. maja i dalje su u blokadi. U ponedjeljak bi trebala biti isplaćena plaća, za koju nema novaca. 

No, ministar gospodarstva Darko Horvat kaže da iz Uprave Uljanika ima dobre vijesti. Prema mojim informacijama koje stižu iz Pule i Rijeke, jedan veliki dio sredstava je osiguran, da li će plaća biti u ponedjeljak ili koji drugi dan idućeg tjedna, tražit ću informacije od Uprave kao što možete i vi, rekao je ministar.

Idući tjedan je tjedan D za Uljanik. U utorak 16. listopada održat će se Skupština društva na kojoj će bi se trebao smijeniti Nadzorni odbor. Potom bi se trebala smijeniti Uprava i imenovati nova.Sindikati koji djeluju u Uljaniku pozdravljaju interes potencijalnih partnera iz Ukrajine za brodogradilišta Uljanik i 3. maj jer smatraju da je svaka konkurencija dobro došla. Ukrajinci su zainteresirani isključivo za brodogradnju, ne i za nekretninski biznis", izjavio je povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Uljaniku Đino Šverko.

Najavio je kako će, ako plaća za rujan ne bude isplaćena u ponedjeljak, ponovno formirati Štrajkački odbor, a od utorka će započeti proces mirenja u trajanju od pet dana. Gotovo je sigurno da će  biti spriječeno održavanje Skupštine društva, a samim time i izbor novog Nadzornog odbora i Uprave, kaže Šverko.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!