15:38 / 10.11.2020.

Autor: HRT

Ministar Marić: Ukupni depoziti 357 milijardi kuna

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL, arhiva

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

Ministar Marić kao jednu od novosti navodi i kako se sustav osiguranja depozita ne može financirati na teret poreznih obveznika, već isključivo na teret kreditnih institucija.
Ministar financija Zdravko Marić izvijestio je danas kako su s 30. rujna ukupni depoziti u Hrvatskoj iznosili 357 milijardi kuna, od čega je osiguranih depozita 210,7 milijardi kuna. ➡️ Odbijeni svi amandmani oporbe

-
Kad se to usporedi sa predpandemijskom razinom, to je povećanje od 13,6 milijardi kuna, rekao je Marić SDP-ovu zastupniku Borisu Lalovcu u saborskoj raspravi o prijedlozima zakona o sustavu osiguranja depozita te o prisilnoj likvidaciji kreditnih institucija.

Klubovi HDZ-a i SDP-a hvale te zakone. Marin Mandarić (HDZ) ističe da oni podižu stupanj pravne sigurnosti i čuvaju povjerenje u financijske institucije te omogućuju jednak tretman deponenata u Hrvatskoj i diljem EU.

- Kad se dogodi za banku štetan događaj, nevezano može li ona isplatiti novce ili ne, novci su osigurani, postoji paralelni mehanizam koji će ih isplaćivati, do 2024. u roku 15 dana, nakon toga u roku od sedam dana, navodi Lalovac i poručuje kako je bitno da građani znaju da će dobiti svoj novac.

- Građani koji imaju depozite u bankama mogu biti sigurni za svojih sto tisuća eura, oni nisu u zadnjem isplatnom redu, odgovorio je Mandarić zastupniku DP Davoru Dretaru koji je problematizirao pitanje isplatnog reda.

Ministar Marić kao jednu od novosti navodi i kako se sustav osiguranja depozita ne može financirati na teret poreznih obveznika, već isključivo na teret kreditnih institucija.

Arsen Bauk (SDP) od ministra je, kao predsjednika Skupštine Hrvatske lutrije (HL), zatražio da spriječi trošenje novca te državne tvrtke na odvjetnike i državno sponzorirani napad na slobodu govora. Objasnio je kako je saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo dobilo zahtjev da se skine imunitet SDP-ovu Davoru Bernardiću po tužbi HL, ne direktora, nego tvrtke, jer je u sučeljavanju pred parlamentarne izbore izgovorio dok ljudi ostaju bez posla, Lutrija isplaćuje bonuse, vama su državna poduzeća bankomat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!