Ministar Marić: Vjerujem kako neće doći do nestašice lijekova

21.10.2020.

19:05

Autor: T.D./Dnevnik2/IMS/HRT

default error photo
Ministar financija Zdravko Marić gostovao je u Dnevniku HTV-a i govorio o dugu veledrogerija, BDP-u i gospodarskim mjerama.
Zdravko Marić, ministar financija gostovao je u Dnevniku HTV-a i rekao kako dug prema drogerijama, problematika lijekova i sanitetskog materijala nisu jedini problem te da treba napraviti temeljitu reformu zdravstvenog sustava. Kazao je kako će se veledrogerijama 300 milijuna kuna platiti u okviru preraspodjele i prije rebalansa i to se planira provesti do kraja ovog tjedna.

➡️ Ravnatelji bolnica o nedostatku lijekova i borbi s Covidom
➡️ Predstavnici veledrogerija napustili sastanak s ministrom Marićem
➡️ Veledrogerije uvjetuju isporuku, premijer poručuje da će lijekova biti

- U rebalansu će biti nešto izdašniji iznos kada cijelu priču na neki način zatvorimo. Rebalans bi trebao biti sljedeći tjedan na sjednici Vlade, nakon toga u Hrvatskom saboru izglasavanje, tu smo već na kraju prve polovice studenog, rekao je Marić.  Dodao je kako će se s ovih 300 milijuna kuna barem koliko-toliko ublažiti efekti.

- Međutim, dug prema veledrogerijama je gotovo 5 milijardi kuna, a dug ukupnog zdravstva je preko 10 milijardi. Ne bježimo od toga da hoćemo i moramo podmiriti. Treba prevenirati i spriječiti da nove obveze nastaju. Iz tih brojki vidimo da je dug prema drogerijama te da općenito problematika lijekova i sanitetskog materijala nije jedina. Treba napraviti temeljitu reformu zdravstvenog sustava, rekao je Marić.Ministar Marić je istaknuo kako duboko vjeruje kako neće doći do obustave, odnosno do nestašice lijekova: "Unatoč svim izazovima kojima smo izloženi nadamo se da će zdravstveni sustav izdržati sve napore. U zdravstvenom sustavu nedostaje financijska održivost i tu će trebati staviti sve karte na stol, rekao je Marić.

Rebalans proračuna

-
On podrazumijeva sve što je bilo u rebalansu i u petom mjesecu. Sva sredstva i mogućnosti koje imamo usmjerit ćemo u očuvanje radnih mjesta. Do sada smo platili 7 milijardi kuna potpore i očuvanju radnih mjesta. Puno je otišlo i na otpise poreznih davanja, tako i za zdravstveni sustav i na tom tragu će biti i ovaj rebalans, rekao je Marić.

EU fondovi za buduća financiranja

- SURE program će biti sutra na sjednici Vlade i dobit ću ovlast da ga potpišem. Još važniji je paket EU paket nove generacije između ostalog gdje postoji dio za očuvanje radnih mjesta i kompletan plan za oporavak i otpornost, rekao je Marić. Dodao je kako je 540 milijuna eura iz REACT-a namijenjeno za očuvanje radnih mjesta, a jedan dio, oko 210 milijuna eura već ove godine u rebalansu, a preostalih 300 i nešto milijuna ide iduće godine u proračunu. 

Izazovna situacija oko proračuna

- Da nismo vodili odgovornu fiskalnu politiku uravnoteženog proračuna, suficita, smanjivanje javnog duga, situacija u proračunu bi bila izuzetno dramatična.  Neke mjere ne bismo uspjeli staviti u funkciju i javio bi se problem jer ne bismo uspjeli očuvati radna mjesta. Za ovu godinu što se tiče rebalansa naš plan projekcije je negdje 7 posto deficita proračuna. Za iduću godinu je plan zatvoriti proračun na 2,9 posto deficita, rekao je Marić.

"Ne želim 'lockdown' i ne vjerujem u njega"

- Okolnosti su takve da treba slušati epidemiološku struku. Svatko se treba odgovorno ponašati. Mi koji smo odgovorni za gospodarsku politiku sve ćemo učiniti da ne dođe do "lockdowna", a da efekti budu što je manje moguće negativni, zaključio je Marić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!