11:30 / 25.04.2018.

Autor: D.M./M.M./HRT

Ministar Pavić: Glavna tema bila je jačanje socijalnog dijaloga

Foto: twitter

Foto: twitter

Foto: - / -

Ovo je drugi sastanak predsjednika Vlade s članovima GSV-a. Na sjednici održanoj u veljači tema je bila strategija za uvođenje eura.
U Banskim dvorima održan je sastanak premijera Andreja Plenkovića i članova Gospodarsko-socijalnog vijeća.Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić nakon sjednice rekao je da je glavna tema bila jačanje socijalnog dijaloga između partnera. Zahvalio je sindikatima na inicijativi da se ratificira konvencija 144 međunarodne organizacije rada koja predviđa jačanje socijalnog dijaloga i kapaciteta svih socijalnih partnera. U sklopu toga i sva sredstva iz EU socijalnog fonda koji smo namjenili za natječaje za socijalne partnere uključit ćemo i mogućnost jačanja kapaciteta socijalnog dijaloga, rekao je ministar Pavić. Pozdravio je inicijativu socijalnih partnera da se osnuje think-thank, ustavnova za razvoj javnih politika što se tiče radnih odnosa. Cijeli paket jačanja socijalnog dijaloga je u vrijednosti preko 100 milijuna kuna i njime želimo naglasiti bitnost socijalnih partnera, istaknuo je.

Dodao je da su raspravljali o mnogim temama, uključujući predsjedanje Europskom unijom i nacionalnom programu reformi.

Ministar Pavić istaknuo je da će se dijalog predsjednika Vlade i socijalnih partnera nastaviti i za šest mjeseci, a do tada smo dali konkretne mjere koje želimo u tih šest mjeseci razvijati kako bi ojačali socijalni dijalog, rekao je.

Predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Gordana Deranja istaknula je da ovi sastanci daju jednu ozbiljnost socijalnom dijalogu, te smatra kako bi susreti trebali biti češći. Želimo svi zajedno raditi na kvalitetnim zakonima koji će imati brzu implementaciju u gospodarskom, ali i ostalim oblicima života.

Premijer je pokazao veliku zainteresiranost i volju da se uključi u socijalni dijalog da vidi koji su problemi i kako poboljšati stanje u socijalnom dijalogu. Spomenuli smo i nacionalni program reformi, dogovorili smo da će biti tematske sjednice o onim najvećim reformama, mirovinskoj i zdravstvenoj, a raspravit će se i prijedlozi koje Vlada misli uputiti prema Bruxellesu, rekao je predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Miroslav Hrašćanec

Nacionalni program reformi usmjeren k rastu, zapošljavanju i poreznom rasterećenju

Prije šest mjeseci također je održan sastanak GSV-a s premijerom. Tada su i dogovoreni šestomjesečni susreti kako bi socijalni partneri bili aktivnije uključeni u cijeli proces donošenja zakona koji su za njih bitni. Inače, na sjednici GSV-a sindikati nisu poduprli nacionalni program reformi.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić kazala je uoči sastanka kako joj je drago da su demografske mjere ušle u nacionalni program reformi.

Na sastanku su bili i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić, ministar financija Zdravko Marić, ministar uprave Lovro Kuščević te ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!