Ministarica Vučković s predstavnicima klaoničke industrije

14.04.2022.

11:19

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Klaonica

Klaonica

Foto: Davor Javorovic / Pixsell

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s predstavnicima klaoničke industrije razgovarala o unapređenju i aktualnoj situaciji u sektoru s obzirom na rast cijena energenata, pri čemu je najavila i novi natječaj mjere 4 koji se odnosi na ulaganja u prerađivačku industriju, izvijestili su iz Ministarstva.

- Sudionici sastanka su istaknuli probleme prerađivačke industrije zbog trenutne krize prouzročene enormnim rastom cijena inputa, ali i pozdravili Vladino rasterećenje putem 4,8 milijardi kuna vrijednog paketa upravo u cilju ublažavanja rasta cijena energenata, uz smanjenje stope poreza na dodanu vrijednost na svježe proizvode - navodi Ministarstvo u priopćenju o jučerašnjem sastanku ministrice s članovima Grupacije klaoničke industrije i prerade crvenog mesa pri HGK.

Ministrica je najavila i novi natječaj mjere 4 koji se odnosi na ulaganja u prerađivačku industriju, s prioritetom dugoročno stabilnog i povezanog lanca, u cilju povećanja broja grla te poboljšanja procesa klanja uz važan higijenski i ekonomski aspekt proizvodnje.

Iz Ministarstva podsjećaju i na prijedlog koji je ministrica Vučković predstavila Europskoj komisiji, a kojim bi se, uz već usvojene mjere potpore, omogućilo državama članicama da u potpunosti iskoriste sva raspoloživa sredstva u okviru svojih postojećih programa ruralnog razvoja, a koji je dobio podršku 13 država članica.

Najavljuju i kako će u idućim tjednima Ministarstvo napraviti temeljitu analizu klaoničkog sektora i objaviti plan kojim će se, između ostalog, bolje povezati baze podataka u sektoru stočarstva, razmotriti osiguranje dodatnih veterinarskih uvjeta te ojačati suradnja i koordinacija među svim dionicima lanca.

Prošlog je tjedna u javnu raspravu upućen nacrt natječaja za ulaganja u male klaonice iz Programa ruralnog razvoja, čiji je cilj povećati vrijednosti proizvoda iz primarne poljoprivredne proizvodnje ulaganjima u izgradnju ili rekonstrukciju malih klaonica, a vrijedan je 20 milijuna kuna.

Na sastanku s ministricom i njenim suradnicima sudjelovali su predsjednik Grupacije klaoničke industrije i prerade crvenog mesa pri HGK i predsjednik Uprave Mesne industrije Ravlić Mario Ravlić, potpredsjednik grupacije i predsjednik Uprave PPK Igor Miljak, tajnik grupacije Zoran Radan te član grupacije i predsjednik Uprave PIK Vrbovca Slaven Ružić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!