09:12 / 17.04.2019.

Autor: M.Š./P.F./Hina

Ministarstvo o navodnoj propasti ugradnje dizala: Još čekamo odgovor

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Do kraja mjeseca očekuje se odgovor Europske komisije o projektu sufinanciranja ugradnje dizala u višekatne zgrade, navode iz ministarstva reagirajući na medijske napise o navodnoj propasti projekta.
Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a priopćilo je kako do kraja ovoga mjeseca očekuju odgovor Europske komisije o projektu sufinanciranja ugradnje dizala u višekatne zgrade, reagirajući na medijske napise o navodnoj propasti tog projekta.

Ministarstvo ističe da je podržalo inicijativu hrvatske europarlamentarke Biljane Borzan i umirovljeničkih udruga te održalo nekoliko sastanka s predstavnicima Europske komisije kako bi se u okviru izmjena Operativnog programa Konkurentnost i kohezija uvrstilo i financiranje ugradnje dizala.

Posljednji takav sastanak, navode, održan je u Zagrebu potkraj veljače kada je od strane Europske komisije obećano da će se pisanim putem očitovati na zahtjeve, a prema posljednjim informacijama odgovor Europske komisije očekuje do kraja ovog mjeseca.

Podsjećaju da tijekom programiranja operativnih programa 2012. i 2013. godine ugradnja liftova nije bila planirana te da je jedina mogućnost ugradnje dizala bila kroz projekte Energetske obnove višestambenih zgrada gdje je, uz promjenu stolarije i izradu fasada, bilo omogućeno prijaviti i ugradnju dizala.

- U Hrvatskoj je kroz takav projekt dosad obnovljeno 596 zgrada, no nitko nije iskoristio mogućnost ugradnje dizala, što je isključivo izbor stanara putem njihovih predstavnika, ističu u Ministarstvu.

Opovrgavaju tvrdnje Biljane Borzan da je nekim zemljama poput Češke, Poljske i Slovenije odobren projekt ugradnje dizala.

- Riječ je o netočnim informacijama jer niti jedna zemlja članica nema zaseban projekt ugradnje dizala u višekatne zgrade, već se radi o projektima energetske obnove u okviru kojega je moguće ugraditi dizalo. Tako je u Hrvatskoj do sada obnovljeno 775 javnih zgrada te ugrađeno 9 dizala i 14 vertikalnih platformi, navode u priopćenju. 

Propao projekt ugradnje dizala novcem iz EU?

Podsjetimo, Jutarnji list je, pozivajući se na neslužbene glasine iz Ministarstva regionalnog razvoja, objavio da je propao projekt sufinanciranja ugradnje dizala u stambene zgrade novcem iz EU. Nakon godina navijanja, pokušaja da se izmijeni operativni program, lobiranja pri EU, a potom i ankete među stanarima prve neslužbene glasine iz Ministarstva regionalnog razvoja zasad govore da od projekta "Dostupnost do stana", u sklopu kojeg je EU trebao sufinancirati ugradnju dizala u zgrade, vrlo vjerojatno neće biti ništa, piše u srijedu Jutarnji list.

Tako se barem čini posljednjih nekoliko tjedana koliko Ministarstvo regionalnog razvoja, nakon što je pokrenulo postupak izmjena operativnog programa, čeka povratnu informaciju od Europske komisije koja treba odlučiti hoće li Hrvatskoj odobriti program sufinanciranja ugradnje dizala u stambene zgrade, a koja je prema prvotnim najavama iz Europske komisije trebala stići još krajem veljače.

Zasad još nema službene odluke, ali mala je vjerojatnost da će Komisija prihvatiti ovaj program, neslužbeno doznaje Jutarnji list od dobro upućenih izvora.

Također vrlo neslužbene informacije iz istog izvora tvrde da su predstavnici Europske komisije, koji su nekoliko puta razgovarali s predstavnicima Ministarstva regionalnog razvoja, navodno skeptični prema ideji sufinanciranja ugradnje dizala za potrebe privatnih stanova, smatrajući da bi takvo sufinanciranje, umjesto općem dobru, najviše pogodovalo vlasnicima privatnih nekretnina.

U Komisiji se boje da bi sufinanciranje ugradnje dizala u privatnim nekretninama kao krajnju posljedicu najviše imalo rast vrijednosti privatnih kvadrata, a posebno ih brine takvo što financirati u državi u kojoj ne postoji porez na nekretnine pa država od rasta vrijednosti takvih stanova na kraju baš i neće imati koristi otkriva izvor Jutarnjeg lista.

Dodaje da je na posljednjem sastanku Komisija navodno također utvrdila da dosad sličan program nije sufinancirala ni u jednoj drugoj državi članici Europske unije.

I idejni začetnik projekta te umirovljenik Želimir Manenica za Jutarnji je list potvrdio da najave u vezi s projektom subvencioniranja dizala europskim novcem zasad nisu ohrabrujuće no glavnog krivca vidi isključivo u Ministarstvu regionalnog razvoja koje, tvrdi, nikad doista nije pokrenulo formalni proces izmjene operativnog programa potrebnog za odobrenje tog projekta, piše dnevnik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!