02:21 / 09.01.2019.

Autor: HRT

Ministarstvo: Prijenos zakupa na zrcalne tvrtke je zakonit

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministarstvo poljoprivrede je priopćilo da je prijenos ugovora o korištenju državnog poljoprivrednog zemljišta na Agrokorove zrcalne tvrtke sastavni dio nagodbe Agrokorovih vjerovnika u postupku izvanredne uprave.
Ministarstvo poljoprivrede je priopćilo da je prijenos ugovora o korištenju državnog poljoprivrednog zemljišta na Agrokorove zrcalne tvrtke sastavni dio nagodbe Agrokorovih vjerovnika u postupku izvanredne uprave, te je zanijekalo tvrdnje o pritisku na čelnike općina kako bi potpisali ugovore o korištenju zemljišta.

U priopćenju u kojemu se ističe da je državno poljoprivredno zemljište koje obrađuju Agrokorove tvrtke vlasništvo Republike Hrvatske i da će tako i ostati, kaže se da je sastavni dio nagodbe Agrokorovih vjerovnika i prijenos ugovora o korištenju državnog poljoprivrednog zemljišta na zrcalne tvrtke. "Prijenos ugovora radi se aneksom postojećeg ugovora. Aneksom se evidentira da zrcalna tvrtka preuzima sva prava i obveze iz ugovora do isteka roka na koji je sklopljen osnovni ugovor. Zrcalna tvrtka mora poštovati odredbe postojećeg ugovora, dakle koristiti poljoprivredno zemljište i plaćati zakup ili joj se zakup otkazuje, a ugovor raskida", kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Napominju da se prijenos na zrcalne tvrtke provodi i za deklariranje proizvoda i sljedivost hrane. "Zrcalna tvrtka samo preuzima prava i obveze iz ugovora do isteka roka na koji je sklopljen osnovni ugovor, nakon čega za to zemljište općina ili grad raspisuje natječaj, kako im je i omogućio novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Sve navedeno propisano je Zakonom o postupku izvanredne uprave, Zakonom o poljoprivrednom zemljištu i Nagodbom vjerovnika Agrokora", kaže se u priopćenju.

Kada je riječ o visini zakupnine, koju su neki načelnici spominjali kao razlog neslaganja oko sklapanja aneksa postojećih ugovora s Agrokorovim tvrtkama, Ministarstvo poljoprivrede navodi kako priprema pravilnik o revalorizaciji visine zakupnine, kojim će uskladiti visina zakupnine državnog poljoprivrednog zemljišta.

To znači da će u katastarskoj općini zakupnina za oranicu ili pašnjak biti ujednačena za sve zakupce bez obzira kada su potpisali ugovor o zakupu, kažu u Ministarstvu.

Ističu kako nije točno da je na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede s predstavnicima općina na njih izvršen pritisak. "Sastanak nije bio ni hitan ni tajan, niti se načelnike tražilo da naprave nešto što već nije propisano zakonom. Ministarstvo poljoprivrede je zajedno s DORH-om načelnike upoznalo s odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu i postupanjima oko izrade aneksa ugovora", kaže se u priopćenju.

Dodaju se da će Ministarstvo jedinicama lokalne samouprave poslati detaljnu uputu za izradu aneksa ugovora i predložak aneksa koji su sukladni sudskoj Nagodbi vjerovnika Agrokora i Zakonu o poljoprivrednom zemljištu.
Prema podacima iz priopćenja, Agrokorove tvrtke obrađuju 32.839 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, odnosno 2,8 posto ukupnog obradivog poljoprivrednog zemljišta koje se u Hrvatskoj obrađuje: Belje obrađuje 19.111 hektara, Vupik 6.529, PIK Vinkovci 4.469, Agrolaguna 1.193, Vinka 809, PIK Vrbovec 673 i Mladina 54 hektara.

Ministarstvo ističe kako Agrokorove tvrtke imaju ugovore o zakupu ili koncesiji državnog zemljišta, koje poštuju, odnosno koriste i obrađuju poljoprivredno zemljište te uredno plaćaju zakup.

Predsjednik Hrvatske udruge poljoprivrednika Tihomir Jaić najavio je da će Udruga angažirati odvjetnički ured koji će proučiti sve vezano uz anekse ugovora o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta Agrokorovim tvrtkama, a ako je bilo kršenja zakona podnijet će kaznene prijave. 

Predstavnici Udruge OPG-a Hrvatske "Život" upozorili su da je prijenos zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta na zrcalne tvrtke iz sustava Agrokora obavljen prije sklapanja nagodbe u postupku izvanredne uprave. Pitaju kako je moguće da je netko prebacio vlasništvo prije nego je nagodba potpisana i potvrđena na sudu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!