13:27 / 05.02.2019.

Autor: T.V./Hina

Ministarstvo: Slovensko-mađarska plinska poveznica ne utječe na gradnju LNG terminala

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Planirana slovensko-mađarska plinska interkonekcija nema utjecaja na realizaciju LNG terminala na Krku ni na očekivani zakup njegovih kapaciteta iz Hrvatskoj susjednih država, poručuju iz Ministarstva.
Planirana slovensko-mađarska plinska interkonekcija nema utjecaja na realizaciju terminala za ukapljeni prirodni plin na Krku ni na očekivani zakup njegovih kapaciteta iz Hrvatskoj susjednih država, ističu iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

- Projekti od zajedničkoga interesa Europske unije su projekti koji prvenstveno povezuju energetsku infrastrukturu država članica Europske unije. Interkonekcija između Slovenije i Mađarske znači povezivanje plinske infrastrukture te dvije države članice Europske unije te nema direktne veze s razvojem LNG terminala na otoku Krku i plinom koji će se dobavljati s LNG terminala na otoku Krku, rekli su iz Ministarstva za Hinu.

- Planirana slovensko-mađarska interkonekcija bit će realizirana u svakom slučaju nakon što LNG terminal postane operativan te nema utjecaja na samu realizaciju terminala, kao niti očekivani zakup u idućem razdoblju od strane susjednih država, kažu u Ministarstvu.

Podsjećaju i da je na spojnom plinovodu između Hrvatske i Slovenije, na interkonekcijskoj točki Rogatec, osim dosadašnjega stalnoga fizičkoga kapaciteta za transport plina u smjeru iz Slovenije u Hrvatsku, omogućen
transport iz Hrvatske u Sloveniju.

Szijjártó: Hrvatski terminal neizvjestan, cijena previsoka

Mađarska i Slovenija podnijele su zajednički zahtjev Europskoj uniji za financiranjem poveznice između plinskih mreža te dvije zemlje, što bi Mađarskoj omogućilo da uvozi ukapljeni prirodni plin iz Italije, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó za mađarsku novinsku agenciju MTI. 

S obzirom na aktualnu neizvjesnost u pogledu izgradnje LNG terminala u Hrvatskoj, činjenicu da je hrvatska ponuđena cijena osjetno iznad tržišne te neizvjesnost oko toga kada će američke i austrijske plinske kompanije moći početi crpiti plin iz rumunjskih plinskih polja koja se nalaze pod morem, Mađarska mora uspostaviti nove izvore plinske opskrbe, rekao je Szijjártó.

Jedan takav scenarij, po riječima ministra, uvoz je ukapljenog prirodnog plina preko talijanskih luka. No, mađarski ministar je dodao kako infrastruktura koja bi Mađarskoj omogućavala izravnu kupnju ukapljenog prirodnog plina od Italije još nije uspostavljena. To je razlog zbog kojeg je Mađarska potpisala sporazum sa Slovenijom, pojasnio je Szijjártó, napominjući da će povezivanje plinskih mreža dvije zemlje omogućiti Mađarskoj uvoz plina iz Italije.

Mađarski ministar vanjskih poslova izvijestio je i da su u tijeku razgovori o potrebnim kapacitetima interkonektora koji bi povezao plinske mreže dvije zemlje. Odluka Europskog vijeća o tom pitanju očekuje se na proljeće, dodao je Szijjarto. Vlada odobrila LNG na Krku, sudjelovat će sa 100 milijuna eura

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!