11:20 / 14.02.2019.

Autor: HRT

Ministri o kritikama MMF-a: Radi se na reformama

Zdravko Marić

Zdravko Marić

Foto: - / -

Marić je poručio da ako Hrvatska želi imati dugoročno održivi zdravstveni sustav, treba napraviti određene iskorake na prihodnoj i rashodnoj strani.
Ministar financija Zdravko Marić jutros je komentirao priopćenje Izvršnog odbora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o Hrvatskoj.

Marić je rekao kako je izvještaj MMF-a kvalitetan, nabraja pozitivne stvari, ali upozorava i na određene izazove s kojima se suočavaju hrvatsko gospodarstvo i društvo. Pritom je istaknuo da su izvršni direktori MMF-a apostrofirali da je potrebno učiniti dodatne napore kako bi se poslovna klima u različitim segmentima pospješila te time dala doprinos gospodarskom rastu.

- Jedna godina ili tri godine pada javnog duga je trend kojim treba nastaviti, kazao je, napomenuvši da je to preduvjet za dugoročnu održivost javnih financija. Naveo je pritom primjer Uljanika, kazavši kako, da nije postignuta stabilnost javnih financija, ne bi bilo moguće isplatiti 2,8 milijardi kuna državnih jamstava bez njihove ugroze.

Vezano za zdravstveni sustav, Marić je ponovio da ako Hrvatska želi imati dugoročno održivi zdravstveni sustav, treba napraviti određene iskorake na prihodnoj i rashodnoj strani.

Na novinarski upit o višku zaposlenih u javnoj upravi, rekao je kako dobro poznaje sustav državne uprave i kako nije samo pitanje broja ljudi i koliko on košta već je važnije pitanje efikasnosti i što porezni obveznici dobivaju. To se, kako je rekao, ne može riješiti čarobnim štapićem i preko noći.

- Ja ću se uvijek zalagati da se u javnoj upravi naprave iskoraci i da ta javna uprava daje bolju i kvalitetniju uslugu u odnosu na ono što daje. I tu prostora uvijek postoji, ne smo kroz nužnu racionalizaciju - kazao je Marić.Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić vjeruje da ne postoji ni jedno izvješće MMF-a u kojem nekoj tranzicijsko zemlji nije dano do znanja da treba biti ambicioznija.

- Vlada daje sve od sebe da se makroekonomska situacija kod nas poboljša, konačno da se pokrenu reformski procesi u različitim područjima i u tom kontekstu držim da ono što radimo je dobro - dodao je.

Na konstataciju da je prije ulaska u Vladu bio veliki zagovornik racionalizacije javne uprave rekao je da je to nešto što nema alternativu. Ja mislim da će s vremenom javna uprava u Hrvatskoj postajati sve manja - to je nužnost.

- Dinamika tog smanjenja je nešto o čemu se uvijek može govoriti - rekao je.Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar kaže da je restrukturiranje javne uprave u planu te kako se radi na svim reformama.

Na novinarski upit da komentira kritike koje je Međunarodni monetarni fond (MMF) uputio Vladi, Štromar je odgovorio kako zaista rade na svim reformama koje su predvidjeli te kako Vlada mora biti i dalje ustrajna u tome.

Novinari su upitali i što je s restrukturiranjem javne uprave i smanjenjem visokih izdataka za zaposlene u javnom sektoru, na što je odgovorio da je i ta reforma u pripremi.Ministar uprave Lovro Kuščević nazvao je dobronamjernima kritike MMF-a prema kojima treba racionalizirati državnu upravu, ustvrdivši da Vlada upravo radi na tome.

- Ne zaboravite da smo u trećem krugu porezne reforme, da smo rasteretili za nekoliko milijardi hrvatske građane, jedinice lokalne i regionalne samouprave, da BDP raste i da su se i prognoze financijskog rasta povećale - rekao je novinarima ministar ispred zgrade Vlade.

Na tvrdnju kako mora priznati da nitko nema hrabrosti srezati za određen broj koliko to MMF traži, Kušćević je rekao da se to ne može napraviti na način evo sad ćemo odrezati 10, 20, 30 posto.

- Ministarstvo uprave upravo radi na nizu projekta kojima je cilj racionalizacija javne uprave, ali ti projekti moraju dati rješenje u kojoj upravi, koliko ljudi, na kojim djelatnostima tko će preuzeti te poslove, a digitalizacija će sama po sebi dovesti do racionalizacije - zaključio je.Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je poručio da Vlada čini velike napore u pogledu gospodarskog oporavka i socijalnih mjera te da će se pripajanjem ureda državne uprave županijama postići decentralizacija i velika učinkovitost javne uprave.

Na pitanje koje se tiče ulaganja i reformi te na komentar da se govori da je samo 10 posto toga efikasno, Medved je odgovorio kako su u pitanju mala odstupanja.

- Vlada čini iznimno velike napore u pogledu gospodarskog oporavka, ali i u segmentu svih socijalnih mjera. Koliko za sad možemo pretpostaviti, ne bi trebalo biti nikakvih iznenadnih, neočekivanih događanja - rekao je, dodavši da uvijek može bolje na čemu i rade.

Spajanje ureda državne uprave sa županijama vidi kao snažan iskorak nakon 28 godina kroz koji će se postići decentralizacija i velika učinkovitost javne uprave.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!