Ministri s predstavnicima ugostitelja nastavljaju pregovore

27.11.2020.

11:37

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik 2/B.A./HRT

default error photo
Pregovori se nastavljaju, a do ponedjeljka trebale bi biti poznati daljnji koraci.
U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike sastali su se ministar Josip Aladrović i ministar financija Zdravko Marić s predstavnicima HUP-a, ugostitelja, HGK, HOK i Udruge Glas poduzetnika.

➡️ Biljan: Zašto benzinske pumpe mogu prodavati kavu, a ja ne?
➡️ Nove mjere za suzbijanje koronavirusa 
➡️ U HUP-u predstavljena dva modela obeštećenja: "Stavljeni smo pred zid"

Dobre volje ima, ali otvorenih je pitanja previše. Pa su Vlada i poduzetnici zaključili da je nemoguće sve riješiti na jednom sastanku i da ih čeka radni vikend.

Ugostitelji su predložili dva modela kompenzacijskih mjera, no pribojavaju se da bi mogli ostati zatvoreni znatno dulje, i nakon Božića, te da će im minusi u poslovanju biti drastični.

Udruge ugostitelja tražile su da se mjere za očuvanje radnog mjesta prošire, osiguraju krediti za likvidnost te obeštećenje za vrijeme sadašnjih mjera za suzbijanje krize izazvane pandemijom koronavirusa. Pregovori se nastavljaju, a do ponedjeljka trebale bi biti poznati daljnji koraci.

- Bez obzira što smo vrlo otvoreno i konstruktivno pričali, očito je da nam slijedi dugačak radni vikend kako bismo početak idućeg tjedna mogli govoriti o konkretnim mjerama, a koje će biti implementirane prema ovim ugroženim sektorima, kazao je glavni direktor HUP-a Damir Zorić.

Ministar Aladrović rekao je kako je bitno da su vidjeli modele koje zagovaraju udruge poduzetnika.

- Mi ćemo na temelju toga vidjeti koje su naše fiskalne ograničenosti. Moram priznati da su i udruge pokazale razumijevanje za naše fiskalne ograničenosti i ograničenosti državnog proračuna, dodao je.

Ministar Marić napominje da "bi dijalog i razgovor bio kudikamo lakši kad bi znali s preciznošću dokad i kako i na koji način će se ovo sve skupa razvijati". Onda bi to olakšalo naš dijalog te bi imali jasne vremenske okvire. To je zapravo ključni izazov proračuna, napomenuo je. 

Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, kaže da je "sastanak izgledao, u kuharskom žargonu, kao jedan luk".

- Prvo smo ga očistili, malo zaplakali, iznijeli slojeve luka, 15-20 stavki i shvatili da to ne možemo riješiti da pucnemo prstima i da se ne možemo danas dogovoriti, kazao je.

- Mi očekujemo i kada i ako nas otvore, a vjerujemo da se epidemiološka situacija neće popraviti, jer mi nismo izvori zaraze, da ćemo ostati zatvoreni i dalje, da mi nećemo raditi niti 20-30% ukupnog prometa, rekao je također Medak.

Mjere za ugostitelje već je trebalo donijeti, ističe SDP.

- I to ne samo zbog poslodavaca u tom sektoru, nego prvenstveno zbog radnika. Dolazim iz regije koja će zatvaranjem ugostiteljskih objekata biti posebno pogođena i apeliram na Vladu RH da što je prije moguće donese odluku o kompenzacijskim mjerama, rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Iz udruge poslodavaca kažu da su ugostitelji gorući, ali ne i jedini problem.

- To su prijevoznici, to su organizatori igara na sreću, to su organizatori rekreacija, i njihov je problem gotovo iste naravi kao i ovaj ugostiteljski, rekao je Zorić.

Kako nadoknaditi štetu poduzetnicima, još će se razmišljati, no sigurno je da će moći računati na tzv. covid kredite i na potpore za očuvanje radnih mjesta.

- Dakle, između 2000 i 4000 kn. To je nešto što ide dalje, što će se koristiti više nego što smo očekivali u prvom valu, pa ćemo i tu osigurati dodatna sredstva, rekao je Aladrović.

Potpore za očuvanje radnih mjesta, doprinosi te otpis poreza državu su dosad stajali oko 11 milijardi kuna. S obzirom na nove mjere, taj će se iznos do Nove godine još znatno povećati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!