Ministrica Brnjac: Strateški cilj Vlade je da razvijamo cjelogodišnji turizam

28.06.2023.

14:20

Autor: T.D./HRT

Nikolina Brnjac

Nikolina Brnjac

Foto: HTV / HRT

U Hrvatskoj je od početka godine do danas ostvareno 6,4 milijuna dolazaka i više od 25 milijuna dolazaka pokazuju podaci eVisitora. To je 4 posto više noćenja od rekordne 2019. godine istaknula je ministrica Nikolina Brnjac.


Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac komentirala je nakon sjednice Vlade podatke eVisitora.

- Od početka godine do današnjeg dana imamo 6,4 milijuna dolazaka i preko 25 milijuna noćenja, što je kad pogledamo i podvučemo crtu 4% više noćenja nego što je to bilo rekordne 2019. godine. Mi smo jučer održali turističko vijeće s najvažnijim dionicima turističkog sektora. Od Istre pa do Dubrovnika svi su zadovoljni što se tiče hotelijera, pogotovo s popunjenošću soba, onih hotela s 4 i 5 zvjezdica, dakle ono što je visoka kategorija i viša. Oni su izuzetno dobro popunjeni i ono što se predviđa za 7, 8, 9 mjesec, pa i nastavak listopada, izuzetno su dobre najave. Mi smo u ovoj godini upravo zbog toga i odlučili Dane hrvatskog turizma u studenom održati s obzirom na popunjenost aktualnog kapaciteta, rekla je.

Navela je kako je strateški cilj Vlade da se razvija cjelogodišnji turizam.

- Zato kad gledamo od početka godine do sada, ovi rezultati nam pokazuju 4% više noćenja, pogotovo i na kontinentu. Sve kontinentalne županije do sada bilježe otprilike 7% veći turistički promet, nego što se to bilježilo 2019. godine, rekla je.

Tržište samo sebi regulira ponudu i potražnju


Istaknula je kako se u odnosu na prošlu godinu bilježi 15% više dolazaka i 10% više noćenja.

- Napravili smo analizu smještajnih kapaciteta i samih ležaja. U odnosu na prošlu godinu, imamo više, oko 33.000 ležaja, kategoriziranih 33.000. To je značajno povećanje. Napravili smo analizu od 2017. pa do ove godine, to je preko 300.000 novih ležaja. Govorimo o privatnom smještaju i nekomercijalnom smještaju. To je značajno povećanje same ponude i tržište samo sebi regulira ponudu i potražnju. Upravo zato smo na početku mandata krenuli i u reformu turističkog sektora na nekoliko segmenata. Prvo, kroz donošenje strategije razvoja održivog turizma. Druga stvar, kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti osiguravši sredstva za turizam u iznosu od 1.3 milijarde eura. Nama treba da se brojke koje dolaze ravnomjerno rasporede tijekom cijele godine, od početka godine do kraja, rekla je.

Zakon o turizmu je vrlo nužan


Naglasila je kako veseli da je upravo predsezona bila jako dobra.

- Što se tiče samih rezultata, vidimo pokazatelj iz eVisitora, i ono što su nam rekli dionici na samom turističkom vijeću, da su izuzetno zadovoljni s nastavkom sezone. Ali upravo zato i kreće reforma putem Zakona o turizmu. Zakon o turizmu je vrlo nužan za donijeti, upravo zato što se kroz zakon definiraju planovi upravljanja, rekla je. 

Identifikacijski broj


Govorila je o iznajmljivanju apartmana na crno te kako to zaustaviti.

- Što se tiče iznajmljivača, onih koji rade na crno, koji su velika konkurencija svima onima koji rade sve po pravilima, upravo će se definirati kroz same platforme koje se povezuju s iznajmljivačima i s poreznim upravama. Svi oni koji će iznajmljivati putem platformi morat će imati jedan identifikacijski broj. To se upravo razgovara na cijeloj razini Europske komisije. Imat će identifikacijski broj, putem tog identifikacijskog broja će dobiti upravo odobrenje samoj kategorizaciji i samim time će ući u porezni sustav. Sve će se nadgledati. Inspekcije već kreću po Istarskoj Županiji, a nastavit ćemo i dalje duž obale Jadrana, rekla je. 

Brnjac je dodala da trebaju točni podaci kako bi izbjegli situaciju od prošle godine u Rakovici i Istri s nedostatkom vode.

- Temeljem novog zakona po prvi put će se moći donijeti odluka da netko, temeljem plana upravljanja, u sljedećih godinu, dvije, tri ili četiri, a na četiri godine se donose planovi upravljanja, zabrani izdavanje dozvola za smještaj u domaćinstvu, istaknula je Brnjac.

- To može biti jedna od odluka. Nije isto razvijamo li i potičemo turizam na obali ili negdje na kontinentu, rekla je, dodajući da i gradonačelnici, načelnici općina i župani moraju također preuzeti odgovornost za upravljanje pojedinim destinacijama. 

Podizanje cijena bez kvalitete nema smisla


Ministrica je istaknula i kako su domaći turisti izuzetno važni, uz podatke kako je do 26. lipnja registriran 1,1 milijun dolazaka domaćih turista i njihovih 3,2 milijuna noćenja, što je šest posto veći turistički promet u odnosu na 2019. godinu.

- Ono što stalno upozoravamo je da podizanje cijena bez kvalitete nema smisla, da će tržište to samo izregulirati, dodala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!