Ministrica Brnjac: Tržište se oporavlja, turisti nam dolaze

26.04.2023.

08:33

Autor: A sada Vlada/T.D./HRT

Nikolina Brnjac

Nikolina Brnjac

Foto: Boris Scitar / Pixsell

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac gostovala je u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" te govorila o turističkoj sezoni.

Nikolina Brnjac je u uvodu emisije rekla kako je Uskrs rano počeo, što je izrazito dobro za turizam.

- Od prošle godine i kraja Dana turizma, počeli smo s pripremama za ovu godinu. Rezultati su od početka godine bolji nego što su to bili 2019. godine. Najviše su nas posjećivali njemački turisti za Uskrs. Tržište se oporavlja, turisti nam dolaze. Za Uskrs je bilo preko pola milijuna noćenja, rezultati su bolji nego što su bili ranije. Važno nam je da imamo predsezonu i posezonu puno jaču nego što je to bilo ranije, rekla je. 

Komentirala je Zakon o turizmu.

- Mi smo od početka mandata započeli s reformom upravljanja održivog turizma. Reforma se sastoji od nekoliko elemenata: strategija razvoja održivog turizma do 2030. godine, ona je usvojena u Saboru. Jasno smo pokazali da želimo sačuvati ono što imamo - kulturno i prirodno naslijeđe. Želimo da je čovjek u centru razvoja održivog turizma, lokalna zajednica. Moramo voditi računa kako će se razvijati turizam u obalnom dijelu, ali i na kontinentu. U završetku je Nacionalni plan koji se prvi puta donosi. On će dati smjernice povezivanja s izvorima financiranja, rekla je.

Koronavirus donio "reset"


Naglasila je kako je Koronavirus donio jedan "reset" gdje smo počeli razmišljati kako možemo stvari "resetirati" u turizmu.

- Važno je razvijati cjelogodišnji turizam, odmaknuti se od sunca i mora. Treba razvijati dodatne oblike turizma koje imamo. Prvi puta se u zakon unose pokazatelji održivosti. Bez njih ne možemo vidjeti gdje smo i što želimo napraviti. Kroz zakon smo stvorili alate za sve jedinice lokalne i regionalne samouprave, a Ministarstvo će napisati cijelu metodologiju, da točno možemo vidjeti krvnu sliku neke destinacije, rekla je.   

Idealna destinacija za sportski turizam


Dodala je kako Hrvatska ima sve uvjete da postane idealna destinacija za sportski turizam. Rekla je kako je veseli da imamo potrebu za radnom snagom, što znači da smo na dobrom putu. 

- Vlada je osigurala sredstva od 1,3 milijarde eura za razvoj takvog oblika turizma. Problem radne snage nije samo problem Hrvatske. Svakog dobrog radnika da ga zadržite, morate i adekvatno platiti, naglasila je.

Istaknula je kako je Hrvatska vrlo kvalitetna destinacija.

- Nismo zemlja masovnog turizma. Zato će ovaj zakon točno za svaku destinaciju, po županijama ćemo moći upravljati s onim što imamo. Bitno je da Hrvatska ima kvalitetnu ponudu. Ta ponuda je u svim cjenovnim kategorijama. Kad je posjećenost u pitanju, prvo je njemačko tržište, onda dolaze domaći turisti, dodala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!