13:00 / 25.02.2022.

Autor: Hina/HRT

Ministrica Vučković: Uz pomoć EU fondova zadržati Hrvate u BiH

Marija Vučković

Marija Vučković

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković najavila je kako će Hrvatska zajedno s vlastima većinskih hrvatskih županija u BiH uz pomoć europskih fondova razvijati projekte potpore malim poljoprivrednicima u toj zemlji kako bi zajamčili ostanak tamošnjih Hrvata.

- Naša stečena znanja, koja su vrijedna, želimo brzo i efikasno prenijeti ovdje u Bosni i Hercegovini. Želimo ih konkretizirati kroz programa i projekte namijenjene rastu malih i mladih poljoprivrednih proizvođača u ovim županijama s većinskim hrvatskim stanovništvom, rekla je ministrica Vučković, koja u četvrtak i petak boravi u BiH.

Ona se u Orašju te u Brčkom Distriktu, u pratnji državnog tajnika Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH Zvonkom Milasom, susrela s predsjedateljem Doma naroda BiH Draganom Čovićem te s načelnicima općina i županija s hrvatskom većinom u BiH. Ministrica poljoprivrede pojasnila je kako će Hrvatska s partnerima iz BiH poticati poljoprivredne proizvođače koristeći novac iz fondova Europske unije.

- Republika Hrvatska sada već ima veliko iskustvo u korištenju predpristupnih fondova koje smo pomalo zaboravili. No, ovi su fondovi aktualni u suradnji s BiH u kontekstu upravljanja, provedbe i korištenja nekoliko strukturnih investicijskih fondova Europske unije, dodala je Vučković.

Po njezinim riječima sveukupna suradnja s Hrvatima u BiH intenzivirala se u mandatu vlade premijera Andreja Plenkovića.

Dodala je da se na taj način pomaže državi Bosni i Hercegovini. Ministar poljoprivrede Posavske županije Mato Brkić izrazio je očekivanje kako će suradnjom s vlastima Hrvatske pomoći u lakšem pristupanju sredstvima Europske unije.

- Naučit ćemo naše proizvođače pisati projekte kako bi mogli koristiti predpristupne fondove Europske unije. Na taj način ćemo ostvariti sinergiju između naših prostora i županija u Hrvatskoj, rekao je ministar Brkić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!