17:24 / 14.01.2022.

Autor: Hina/A.P.C.

MINT sufinancira stipendije 306 učenika i studenata

Ministrica turizma Nikolina Brnjac

Ministrica turizma Nikolina Brnjac

Foto: Josip Regovic / PIXSELL

Ministarstvo turizma i sporta (MINTS) u školskoj i akademskoj godini 2021./2022. sufinancirat će stipendije novih 306 učenika i studenata koji se obrazuju za ugostiteljsko-turistička zanimanja i zanimanja vezana uz razvoj posebnih oblika turizma. Temeljem Programa poticanja obrazovanja kadrova u ugostiteljstvu i turizmu, od kada se provodi, od 2008. godine, stipendirano je više od 2000 učenika i studenata.

- Kroz Program poticanja obrazovanja kadrova u ugostiteljstvu i turizmu kroz koji se dodjeljuju stipendije, povećali smo iznose s dosadašnjih 1.200 na 2.000 kuna, a osim povećanja maksimalnog iznosa stipendije prošireni su i partneri na programu te uključene i fizičke osobe - obrti te hosteli. Na taj način željeli smo dodatno potaknuti interes učenika i studenata, ali i poslodavaca u turizmu pa u ovoj godini imamo dvostruko više stipendista nego u prethodnoj, izjavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Izrazila je uvjerenje da će se interes poslodavaca u predstojećem razdoblju nastaviti povećavati s obzirom na njihove potrebe za radnom snagom.


- Ministarstvo smatra taj program izvrsnim alatom za osiguravanje i obrazovanje kvalitetnih kadrova u hrvatskom turizmu, jer njime potičemo učenike na rad u turističkim zanimanjima i omogućavamo im zapošljavanje nakon redovnog školovanja, dok poslodavci imaju priliku kroz praksu oblikovati i privući mlade i stručne ljude, kazala je Brnjac.

Do potpisivanja tih ugovora, u sustavu stipendiranja ukupno je bilo 213 stipendista čije stipendije sufinancira Ministarstvo u partnerstvu s 20 poslodavaca i jednom županijskom obrtničkom komorom, a broj partnera u 2021. godini povećao se na 41, od kojih je 16 novih.


Za stipendije je izdvojeno ukupno 9,6 milijuna kuna za školsku godinu 2021/22., što je povećanje za više od 60 posto u odnosu na sredstva osigurana za nove ugovore u školskoj godini 2020/21. Iz Ministarstva napominju da se za ovu školsku godinu povećanje stipendije odnosi i na stipendiste koji su već u programu.


Temeljem tog programa učenici i studenti imaju pravo na maksimalno 2.000 kuna mjesečne stipendije i to od 1. rujna tekuće do 30. lipnja iduće godine. Odmah po završetku redovnog školovanja odnosno studiranja, partner ima obavezu sa stipendistom sklopiti ugovor o radu na određeno vrijeme ili ugovor o radu pripravnika. Stipendist tijekom primanja stipendije ima obavezu redovito obavljati stručnu praksu, upisivati razrede/godinu u redovnom roku te ostati u radnom odnosu u društvu /komori najmanje 12 mjeseci. Javni poziv bio je otvoren do 15. prosinca 2021. godine.


Program stipendiranja Ministarstvo turizma i sporta provodi u suradnji s hotelima, kampovima, turističkim agencijama te županijskim obrtničkim komorama, pri čemu Ministarstvo osigurava do 70 posto sredstava, dok poslodavci sudjeluju u sufinanciranju s najmanje 30 posto ukupnog iznosa stipendije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!