19:11 / 21.08.2018.

Autor: HRT

Mirenje nije uspjelo, radnici Uljanika idu u štrajk

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Radnici brodogradilišta Uljanik i 3.maj u srijedu u 7 sati stupaju u štrajk. Plaću nisu dobili, a postupak mirenja nije uspio.
Radnici brodogradilišta Uljanik i 3.maj u srijedu u 7 sati stupaju u štrajk. Plaću nisu dobili, a postupak mirenja nije uspio. Sindikati za situaciju prozivaju Upravu koja je, kažu, odgovorna za loš izbor strateškog partnera. Prozivaju i Vladu, od koje očekuju izlaz iz ove pat-pozicije.

O tome gdje će se pronaći novac za plaće radnicima, ima li Uljanik perspektivu, te koje je trajno riješenje za hrvatsku brodogradnju u Temi dana su govorili pulski gradonačelnik Boris Miletić i ekonomski analitičar i publicist Ratko Bošković.

Govoreći o planovima da se novac namakne od HABOR-a, Miletić smatra da je tema malo šira od kratkoročnog rješenja isplate plaća jer je brodogradnja važna za hrvatsko gospodarstvo. Mi trenutno pričamo o Uljaniku, ali zapravo pričamo o hrvatskoj brodogradnji kao gospodarskoj gradnji koji je proizvodna, izvozno orijentirana i osigurava školovanje brojnog tehničkog kadra u Hrvatskoj. Hrvatska mora zaštititi ono što je strateški važno za nju. Osim kratkoročnog rješenja putem pozajmica, slijedi puno važnija stvar, a to je restukturiranje brodogradnje. Ključno je da sutra Uljanik bude konkurentan na svjetskom tržištu bez da ovisi o državnim poticajima, rekao je.

Uprava društva, Vlada RH i strateški partneri su ključni sudionici od kojih očekuje da zadrže brodogradnju kao djelatnost, očuvanje što više radnih mjesta i nakon restrukturiranja, da to postane konkurentna tvrtka koja će moći poslovati na svjetskom tržištu.

Bošković se boji da za sve dugove i obveze nitko neće htjeti dati novac, a ako će i htjeti dati novac za nastavak proizvodnje i restrukturiranje, to će biti toliko rizično da se opet nitko neće javiti. Smatra da Uljanik ovakav kakav je nema budućnost, te da brodogradnja u Hrvatskoj mora opstati, ali koja i kakva, to je veliko pitanje.

Govoreći o poslovanju Uljanikua, Bošković smatra da je zapravo napravio fenomenalan  uspjeh. Stručnjaci godinama govore da hrvatska brodogradilišta ne mogu graditi serijske klasične brodove, već moraju graditi specijalne plovne jedinice sa velikom dodanom vrijednošću i to je Uljanik učinio i u tome uspio. Međutim, pokazalo se da je to puno teže jer npr. Uljanik u jednom trenutku projektira i planira gradnju 12 prototipova i to je strahovito teško organizirati. Tada se događaju zaostaci i problemi. To što planiraju je izvrsno, ali nemoguće, naglasio je.

Miletić drži Uljanik ima perspektivu, u njemu je akumulirano mnogo znanja i tu šansu ne bi smjeli propustiti. Smatra da treba provesti restrukturiranje jer da bi brodogradnja uspjela i u Europi, i ona mora promijeniti odnos prema njoj. Naglasio je da nama nije konkurencija u Europi već na istoku Azije i tamo vrijede neka druga tržišna pravila. Smeta ga što se Uljanik pokušava staviti u cijelu grupaciju brodogradilišta koja su prošla državnu sanaciju, a Uljanik nikada nije bio saniran od strane države. Uljanik mora opstati na svjetskom tržištu bez poticaja, dodao je.
Mirenje nije uspjelo, radnici Uljanika idu u štrajk

Mnogo se očekivalo od današnjeg dana, no na kraju se iskristalizirao samo jedan stav - sutra radnici Uljanik grupe kreću u štrajk jer ne postoji nikakva, pa ni minimalna naznaka da će im zaslužene plaće za srpanj biti isplaćene.

Budući da su dio Uljanik grupe, 1700 radnika riječkoga 3. maja pridružit će se kolegama u pulskome brodogradilištu, kojih je 2800.

Štrajk je njihovo zakonsko pravo nakon pet dana mirenja koji su istekli danas u 13 sati. Radnici su ogorčeni i razočarani jer im je isplata plaća bila obećavana, ali su i zabrinuti jer bi im se za 20-ak dana trebala isplatiti plaće za kolovoz.

Odgovornima radnici smatraju prije svega Upravu od koje očekuju ostavku. Uz nju, prozivaju i Vladu. Sve glasnije se pitaju što i kako dalje, ali i sve glasnije prozivaju kako Upravu društva, tako i Vladu. Sve glasnije se pitaju je li odabir Danka Končara i njegove tvrtke Kermas Energija kao budućeg potencijalnog strateškog partnera ispravan, jer u društvima koja su u njegovom vlasništvu navodno postoje stanovite financijske poteškoće, a u nekima je upitna isplata plaća.

"Radnici ne žele biti kolateralna žrtva šuma u komunikaciji ili čak animoziteta između Uprave i države, tu radnicima dolaze računi, krediti na naplatu, spajaju jedva kraj s krajem", objašnjava Vedran Sabljak iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije u 3. maju.

Sindikati pitaju Vladu zašto ne kontrolirala tijek novca u Uljaniku, a dala je brodogradilištu jamstva za gotovo 600 milijuna eura.

"Činjenica je da Nadzorni odbor Uljanika funkcionira u krnjem sastavu, da nedostaju dva člana NO-a, da će 31. kolovoza biti Skupština Društva, a da država nije predložila da se nadopuni dnevni red i da stavi ta dva člana NO-a koja će kontrolirati što se događa u Uljaniku", kaže Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Štrajku usprkos, sindikati i dalje vjeruju u budućnost Uljanika. "Apeliramo i dalje na svih da nam izađu ususret da uspijemo dočekati to restrukturiranje", kaže Đino Šverko iz Sindikata metalaca u Uljaniku.

Uprava Uljanika nada se da će radnici sutra dostojanstveno iskazati svoja očekivanja.

"Unatoč pozitivnim informacijama kojima raspolažemo, a to je da sve nadležne institucije i strateški partner ulažu maksimalne napore u iznalaženje cjelovitog rješenja za dugoročno funkcioniranje brodogradnje na obje lokacije, i u Puli i u Rijeci, socijalnim partnerima nismo bili u mogućnosti potvrditi točan datum isplate plaće za srpanj", stoji u njihovom priopćenju.Rješenje za posrnulo brodogradilište traži se i u Vladi. Zbog problema u Uljaniku i najavljenog štrajka cijeli su dan u Vladi trajali sastanci. Premijer Andrej Plenković razgovarao je s ministrom financija Zdravkom Marićem, ministrom državne imovine Goranom Marićem te ministrom gospodarstva Darkom Horvatom.

Bit će još sastanaka u Vladi idućih nekoliko dana na ovu temu, traži se rješenje kako da se radnicima isplate barem dvije plaće. Ranije je premijer Plenković rekao kako će Vlada učiniti sve što je u njihovoj moći za spas brodogradnje, naravno u skladu sa zakonima i propisima te je istaknuo kako je Vlada već ranije u siječnju dala jamstva za funkcioniranje Uljanika te kako je riječ o privatnoj kompaniji koja je kao takva prvenstveno dugoročna odgovornost vlasnika i Uprave.Danas se kao mogućnost neslužbeno spominjala mogućnost i da se CERP uključi u cijelu ovu priču, međutim nakon sastanka ministar Horvat rekao je kako se o toj opciji nije razgovarali, dok se ponovno razgovaralo o HBOR-u kao mogućoj opciji, koja bi se trebala znati u idućih nekoliko dana. Više o današnjim događajima u Uljaniku pročitajte ovdje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!