Mirisi i okusi Baranje online stižu do ljubitelja

18.12.2020.

17:12

Autor: Katarina Barač-Perošević/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

default error photo
Iako su strože epidemiloške mjere na snazi, koje zabranjuju okupljanja i sajmove na kojima su prodavali većinu svojih delicija, mirisi i okusi Baranje ipak dospijevaju doći do ljubitelja baranjskih autohtonih proizvoda.
Teško se noseći s posljedicama koronakrize koja im je ukrala goste i turiste, vlasnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, na različite načine pokušavaju zadržati svoje stalne kupce i goste, ali i doći do novih. Iako su strože epidemiloške mjere na snazi, koje zabranjuju okupljanja i sajmove na kojima su prodavali većinu svojih delicija, mirisi i okusi Baranje ipak dospijevaju doći do ljubitelja baranjskih autohtonih proizvoda.

Od listopda bez gostiju, no uspjeli su ostati u kontaktu s njima i u doba pandemije. Zlatni kolač napravljen od domaćeg brašna, jaja, oraha, maslaca i grožđica slatki je podsjetnik na ono što Baranja nudi.

- Naši gosti ne mogu dolaziti na naše gospdarstvo i uživati u mirisima, okusima i zvuku sela, pa sam osmislila kuglof, kaže Gordana Sklepić, OPG "Sklepić" Karanac.

Spremni za put, okuse i mirise toploga baranjskog ognjišta donose u domove vjernih gostiju.

- Imamo mi i puno prijatelja po Hrvatskoj, onda ih obiđemo, napravimo si izlet da i nama bude dobro. Sve se svodi na to da puno lakše svi zajedno prebrodimo ovo što nas je snašlo, ističe Denis Sklepić, OPG "Sklepić" Karanac.

Do novih kupaca, umjesto na sajmovima Petar dolazi putem društvenih mreža.

- Ide sve pomalo, ali kulen ide najviše, ali sve je to umanjeno za jedno 60 - 70 posto u odnosu na prošlu godinu, rekao je Petar Dobrovac, proizvođač kulena iz Kneževih Vinograda.

- Svakodnevno dobivamo od desetak do dvadesetak upita o cijeni, o načinu kupovine baranjskih delicija, tako da je to trenutno jedini način rada, kaže Gordan Trtanj, fotograf i promotor mrežne stranice "Baranja2go".

Pomoć OPG-ovima za suzbijanje negativnih posljedica uzrokovanih Covidom, osigurala je i Osječko-baranjska županija.

- Ove smo godine izdvojili 1.700.000 kuna upravo za obiteljska poljoprivredna gospodartsva koja pružaju uslugu smještaja, rekla je Tatjana Roth, pročelnica županijskog Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport.

Sličnu pomoć neće trebati Bošnjakovi iz Branjina Vrha.

- Mi smo uspjeli ove godine gotovo sve prodati, ajvara više nemamo, pekmza nemamo, imamo nešto malo kiselog i ukuhane rajčice, ističe Ljubica Bošnjak, OPG "Bošnjak" Branjin Vrh.

Duguju to i dugodišnjem povjerenju svojih kupaca koji i u doba pandmije ne mogu bez okusa i mirisa čarobne Baranje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!