Mirovine od 1. srpnja rastu za 6,18 posto

24.08.2022.

14:32

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Mirovine od 1. srpnja rastu za 6,18 temeljem redovitog polugodišnjeg usklađivanja s potrošačkim cijenama i prosječnim bruto plaćama, a povećane mirovine isplatit će se u rujnu, što će biti mirovina za kolovoz, zajedno s razlikom za srpanj, izvijestio je HZMO u srijedu.

Budući da je aktualna vrijednost mirovine (AVM) od 1. siječnja 2022. iznosila 73,13 kn, a stopa usklađivanja AVM-a od 1. srpnja 2022. iznosi 6,18 posto, nova AVM iznosi 77,65 kn, odnosno 10,31 eura. 


Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) odluku o podizanju AVM-a donio je na današnjoj sjednici Upravnog vijeća, a na temelju dobivenih službenih podataka Državnog zavoda za statistiku o indeksu potrošačkih cijena i nominalnom indeksu prosječne bruto plaće svih zaposlenih u Hrvatskoj za prvih šest mjeseci 2022., u odnosu na razdoblje od srpnja do prosinca 2021. 


Stopa usklađivanja AVM-a primjenjuje se 1. siječnja i 1. srpnja svake kalendarske godine. 


Određuje se tako da se AVM uskladi po stopi koja se dobije zbrajanjem stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stopa promjene prosječne bruto plaće svih zaposlenih u Hrvatskoj u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi. 


HZMO je donio i odluku o najnižoj mirovini za jednu godinu mirovinskog staža od 1. srpnja 2022., kojom najniža mirovina za svaku godinu mirovinskog staža iznosi 77,65 kuna, odnosno 10,31 eura.


Donio je i odluku o osnovici za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja i o usklađivanju novčanih naknada zbog tjelesnog oštećenja od 1. srpnja, kojom osnovica zbog tjelesnog oštećenja, nastalog zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti iznosi 1778,45 kuna, odnosno 236,04 eura. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!