15:35 / 29.04.2019.

Autor: HRT

Mjere za razvoj Gorskog kotara

-

-

Foto: - / -

U Ministarstvo regionalnog razvoja Gorani su poslali stotinjak mjera koje će biti uvrštene u novi program razvoja brdsko-planinskih područja. Goranske jedinice lokalne samouprave nemaju novca kojim bi ostvarile svoje zakonske obveze ili povukle europska sredstva za različite razvojne projekte, pa im je potrebna pomoć države.

Iz ovogodišnjega županijskog proračuna za fond Gorskoga kotara namijenjeno je dodatnih milijun i pol od uklupno četiri i pol milijuna kuna, no to je samo kap u moru. Goranima je nužna pomoć države kako bi zadržali mlade i osigurali nova radna mjesta. U razvoju tog brdsko-planinsklog područja pomogle bi i nove mjere.

- Fiskalna i funkcionalna decentralizacija, osiguravanje poreznih olakšica za poduzetnike na području Gorskog kotara, smanjenje cijene rada putem smanjenja doprinosa na plaće radnika koji rade u poduzećima GK, vraćanje komunalne naknade za jezera i druge infrastrukturne koridore koji prolaze kroz gorski kotar, nabraja potrebne mjere zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula.

To je samo manji dio mjera koje bi trebale potaknuti razvoj brdsko-planinskih područja. Županija pomaže i uz suradnju s udrugama civilnog sektora.

- U tijeku je priprema akcijskog plana za žrtve obiteljskog nasilja, skrb o beskućnicima, osobe s invaliditetom, marginalne skupine i osobe s posebnim potrebama, objašnjava Dragica Marač, pročelnica Odjela za socijalnu politiku i mlade PGŽ-a

Do sada je više od milijun eura uloženo u programe udruga na području županije. Uz taj se novac osiguravaju i nova radna mjesta za mlade i stručne ljude. Unatoč tomu, razvoj brdsko-planinskog područja uvelike zaostaje za drugim dijelovima Primorsko-goranske županije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!