Mliječni put obitelji Rebić

20.10.2019.

13:17

Autor: Danijela Hgeduš/HRT

default error photo
Opstati u poljoprivredi i ostati na selu - mnogima je prevelik zalogaj. Oni su ga zagrizli i od njega ne odustaju.
Hladnokrvnjake i posavce uzgajamo zbog ljubavi, tradicije, ali i zbog - mesa. Prodajemo ga Talijanima. Engleske i arapske konje, pak, zbog sporta. No, obitelj Rebić iz Velikog Trojstva ne samo što konje uzgaja zbog jahanja, nego proizvodi i kobilje mlijeko. Njihov je mliječni put, kažu, tek je u povojima. Ali tržište traži kobilje mlijeko pa će krdo, dakle i proizvodnju mlijeka i povećati.

Englezi i Arapi na bilogorskim padinama žive više od desetljeće. Dovela ih je ovdje obitelj Rebić zbog ljubavi prema jahanju. Posljednjih godina povećavaju i stado i imanje.

- Zemlju smo otkupljivali od 2006. godine postupno, sada nam se imanje prostire na 5 hektara, a krenuli smo s jednim vinogradom koji smo poslije raskrčili pa napravili štale - kaže Zoran Rebić.

Zoran zajedno sa suprugom Tamarom održava cijelo imanje i konje. Uz  galopsko jahanje  - razvijaju oni i rekreativno, odnosno turističko... Kažu, prodaja konja nije njihov prioritet unatoč cijeni na tržištu koja je između 5 i 15 tisuća eura.

Spojili su korisno, zdravo, isplativo - kobilje mlijeko uvelike je razlog zašto njihovi sinovi više nemaju bronhitis, a  blagodati mlijeka veličanstvenih kopitara polako se otkrivaju diljem Hrvatske. Tamara je tako osim što je licencirana trenerica postala iskusna i u mužnji.

- Sama mužnja nije prezahtjevna, prakticiramo dvije mužnje dnevno, može se povećati broj mužnji, ali nama je bitno to prisustvo ždrebadi i da ima kvalitetan i zdrav život uz majku. Kobile dnevno, prosjek po kobili je nekakvih od 600 mililitara do litru, to ovisi o stadiju u kojem je kobila u laktaciji i o pasmini - objašnjava Tamara.

200 kuna, koliko stoji litra kobiljeg mlijeka, optimalna je cijena koja zadovoljava i njih i kupce. No mladim poljoprivrednicima važna su usavršavanja pa da bi proširili ponudu Tamara je pohađala tečajeve i sada posjeduje brojne certifikate za izradu prirodne kozmetike od mlijeka veličanstvenih kopitara. Pa izrada melema od kobiljeg mlijeka s hladno prešanima uljima ide kao od šale.

- Poznato je da se Kleopatra kupala u kobiljem i magarećem mlijeku, bogato je vitaminom C  i ima čak 60 posto više vitamina c nego kravlje mlijeko, bogato je omega 3, omega 6 omega 9, cijelim nizom B vitamina, fosfora, zapravo ono nama daje sve što je potrebno našem organizmu i imunitetu - objašnjava Tamara.

Budući da tek ispituju tržište, odnosno probijaju se na njega, cijela obitelj ne može financijski preživjeti pa Zoran slijedi primjer mnogih mladih - radi u Njemačkoj. Tamari u brizi o konjima pomažu mladi volonteri koji ovdje pohađaju u besplatnu školu jahanja.

Opstati u poljoprivredi i ostati na selu - mnogima je prevelik zalogaj. Oni su ga zagrizli i od njega ne odustaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!