11:29 / 11.03.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

MMF će zbog rata i sankcija Rusiji sniziti procjenu rasta svjetskog gospodarstva

Rast cijena hrane i energije

Rast cijena hrane i energije

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Rat u Ukrajini i sankcije Rusiji izazvali su pad svjetske trgovine, praćen snažnim rastom cijena hrane i energije, što će prisiliti Međunarodni monetarni fond da snizi procjenu rasta svjetskog gospodarstva, upozorila je Kristalina Georgieva.


Globalni zajmodavac već je u siječnju snizio procjene rasta SAD-a, Kine i svjetskog gospodarstva zbog rizika povezanih s pandemijom covida 19, jačanjem inflacije, poremećajima u opskrbi i zaoštravanjem monetarne politike u SAD-u.

Procjena rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini snižena je tada za pola postotnog boda, na 4,4 posto.

Šefica MMF-a rekla je novinarima da su sankcije bez presedana, uvedene Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, izazvale nagli pad ruskog gospodarstva, koje će u ovoj godini potonuti u "duboku recesiju".

Sada se može smatrati vjerojatnim da Rusija neće moći ispuniti svoje obveze prema kreditorima, dodala je Georgieva, ne preciziravši kakva će biti nova prognoza za rusko ili za svjetsko gospodarstvo.

MMF bi nove, redovne prognoze trebao objaviti sredinom travnja.

U odvojenom intervjuu za tv postaju CNBC, Georgieva je rekla da banka i dalje očekuje "pozitivnu putanju" svjetskog gospodarstva, ali je upozorila da će tijek rata ključno odrediti rast i budućnost multilateralne suradnje.

Izvršni odbor MMF-a odobrio je u srijedu Ukrajini 1,4 milijarde dolara hitnog financiranja za podmirivanje hitnih potreba za potrošnjom i ublažavanje gospodarskih posljedica invazije.

Georgieva je novinarima u četvrtak priopćila da MMF priprema "mehanizam financiranja" koji bi drugim zemljama omogućio da pomognu Ukrajini, ali nije objavila pojedinosti.

Za CNBC je rekla da očekuje sve snažniji pritisak na Rusiju da okonča rat u Ukrajini, s obzirom na prelijevanje posljedica na gospodarstva širom svijeta, uključujući Kinu.

Rekla je da je u srijedu razgovarala s dužnosnikom kineske središnje banke koji je izrazio veliku zabrinutost zbog gubitka ljudskih života i patnje ljudi u Ukrajini.

- Ne bi me iznenadilo kada bi se stvarno još malo pojačao pritisak na Rusiju da zaustavi rat, zbog prelijevanja (posljedica) na... sva gospodarstva, rekla je šefica MMF-a.

Kina ima više više manevarskog prostora za ublažavanje posljedica rata, ali će vjerojatno teško postići ciljanu stopu rasta od 5,5 posto, izjavila je Georgieva u razgovoru s novinarima.

Dodala je i da je MMF obustavio programe i mjere u Rusiji i da je njegov ured u Moskvi zatvoren. Članice MMF-a osudile su rat, koji Rusija naziva posebnom vojnom operacijom, ali nisu raspravljale o isključenju Rusije iz članstva.

Šefica MMF-a procjenjuje i da su "vrlo, vrlo, vrlo male šanse" da će Rusija pronaći središnju banku s kojom bi zamijenila svoja posebna prava vučenja za konvertibilne valute.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!