22:57 / 19.02.2020.

Autor: Branka Slavica/HRT

MMF: Hrvatska ima petu godinu za redom solidan gospodarski rast

-

-

Foto: - / -

Izvršni odbor MMF-a ocjenjuje da je hrvatsko gospodarstvo u proteklom razdoblju ostvarilo dobre rezultate, ojačalo je, te daje preporuke za poticanje snažnijeg rasta u budućnosti.
Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda zaključio je 14. veljače konzultacije s Republikom Hrvatskom u vezi s člankom IV. Statuta MMF-a.

Izvršni odbor MMF-a ocjenjuje da je hrvatsko gospodarstvo u proteklom razdoblju ostvarilo dobre rezultate, ojačalo je, te daje preporuke za poticanje snažnijeg rasta u budućnosti.

- U 2019. Hrvatska je petu godinu za redom ostvarila solidan gospodarski rast, ponovno u velikoj mjeri temeljen na privatnoj potrošnji i turizmu. Rast zaposlenosti je robustan, plaće i dalje rastu, a uvozne su cijene pomogle održati inflaciju prigušenom, stoji u priopćenju za javnost MMF-a koje predviđa i da će veće povlačenje sredstava iz EU fondova vjerojatno dovesti do povećanja javnih ulaganja u sljedećim godinama.

Stručnjaci MMF-a Hrvatskoj predviđaju blago usporavanje gospodarskog rasta u 2020., točnije rast od 2,7%, te nastavak smanjenja javnog i inozemnog duga.

Očekuje se da će nedavno ugovoreno povećanje plaća u javnom sektoru dovesti do porasta tekuće potrošnje u 2020., ali i blagi manjak u proračunu za tekuću godinu, uzrokovan dijelom dodatnim smanjenjem poreza.

Izvješće pozitivno ocjenjuje hrvatsku monetarnu politiku, čvrsto upravljanje proračunom i vještu politiku HNB-a.

MMF među ostalim preporučuje ubrzanje konvergencije s Europskom unijom, i podsjeća da je Hrvatska tek neznatno smanjila odstupanje od prosjeka EU-a u pogledu dohotka po stanovniku i na problem emigracije mladih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!