16:35 / 16.01.2018.

Autor: HRT

MMF hvali gospodarski oporavak Hrvatske, no pozvao na reforme

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Foto: - / -

Izvršni direktori Međunarodnog monetarnog fonda pozdravili su kontinuirani gospodarski oporavak Hrvatske i povoljne fiskalne rezultate.
Izvršni direktori Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pozdravili su kontinuirani gospodarski oporavak Hrvatske i povoljne fiskalne rezultate, ali i napomenuli da BDP još nije dosegnuo svoju razinu prije recesije te istaknuli potrebu provođenja strukturnih reformi.

"Pozitivan gospodarski rast u Hrvatskoj nastavio se u 2017. treću godinu zaredom, potpomognut snažnim turističkim rezultatima i privatnom potrošnjom, rastom u zemljama trgovinskim partnerima i poboljšanim povjerenjem. Očekuje se da će se rast zadržati na sličnim razinama u bliskoj budućnosti, ali će se usporiti u srednjoročnom razdoblju", navodi se u priopćenju MMF-a.

Prema procjenama koje MMF iznosi u objavljenom priopćenju, u ovoj se godini očekuje rast hrvatskog BDP-a od 2,8 posto. Izvršni direktori MMF-a napominju da se BDP još nije potpuno oporavio i dosegnuo svoju razinu prije recesije, a dohodak po stanovniku i dalje je znatno niži od prosjeka Europske unije. Uz to, javni dug, povišena nezaposlenost i strukturne prepreke i dalje opterećuju izglede za rast u srednjoročnom razdoblju.

U takvim uvjetima direktori MMF-a ističu potrebu za provođenjem politika i ubrzavanjem strukturnih reforma kojima bi se pojačao rast i smanjile ranjivosti. Nadalje, navode da su potrošačke cijene rasle umjerenim tempom, a rast plaća također je bio umjeren, dok je nezaposlenost i dalje bila visoka. Na tekućem računu platne bilance ponovno očekuju znatan višak, poduprt snažnim izvoznim i turističkim ostvarenjima te smanjenom repatrijacijom dobiti s obzirom na to da su banke apsorbirale gubitke Agrokora. Ove godine tako procjenjuju da će višak iznositi 1,4 milijarde eura ili 2,8 posto BDP-a.

Ravnoteža rizika poboljšala se, ali ranjivosti su još znatne jer su razine javnog i inozemnog duga i dalje visoke, a potpuni učinak restrukturiranja Agrokora i dalje je nepoznat, napominje MMF u izvješću.


Fiskalna konsolidacija brža od planirane

Fiskalna konsolidacija napredovala je bržim tempom nego što je planirano, pa je Hrvatska u lipnju izašla iz EU Procedure prekomjernog manjka, ističe se u izvješću MMF-a te navodi kako preliminarni podaci upućuju na to da će u 2017. biti zabilježen malen višak na fiskalnoj poziciji.

Izvršni direktori ohrabreni su posvećenošću fiskalnoj disciplini te su primijetili da su posljednjih godina rezultati nadmašili očekivanja. Kamatne stope na tržištu novca su niske, a likvidnost je obilna. Bankovni sustav i dalje je u prosjeku bio dobro kapitaliziran i likvidan, navode iz MMF-a. 

U izvješću se konstatira i da je dinamika strukturnih reformi usporila nakon pristupanja Europskoj uniji. Izvršni direktori stoga potiču hrvatske vlasti na daljnju provedbu strukturnih reformi kojima bi se uklonile zapreke održivom rastu, pri čemu ističu potrebu za poboljšanjem poslovnog okružja racionaliziranjem javne uprave i poboljšanjem pravnih procesa i imovinskih prava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!