MMF najavljuje još slabiju prognozu rasta svjetskog gospodarstva

14:10 / 10.06.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Logo Međunarodnog monetarnog fonda

Logo Međunarodnog monetarnog fonda

Foto: Yuri Gripas/File Photo / REUTERS

Međunarodni monetarni fond očekuje da će dodatno sniziti prognozu rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini zbog niza kriza koje bi neke zemlje mogle gurnuti u recesiju, rekao je glasnogovornik međunarodnog zajmodavca.

MMF bi time smanjio prognozu treći put u ovoj godini. U travnju su snizili prognozu za 2022. za gotovo puni postotni bod, na 3,6 posto. Istu stopu rasta trenutačno očekuju i u idućoj godini.

- Procjene i dalje pokazuju rast aktivnosti na svjetskoj razini, ali neke su zemlje možda na pragu recesije, rekao je u četvrtak glasnogovornik MMF-a Gerry Rice.

Očekivano sniženje rezultat je kontinuiranog rata u Ukrajini, oscilacija cijena sirovina, vrlo visokih cijena hrane i energije, neočekivano snažnog usporavanja kineskog gospodarstva i podizanja kamatnih stopa u nizu razvijenih gospodarstava. Nije podrobnije objasnio izglede za Kinu.

- Svjedočimo stapanju kriza... kombinaciji svih tih trendova koji idu u istom smjeru konkretizacije rizika sporijeg rasta, rekao je glasnogovornik MMF-a.

Jasno je da se dogodio niz stvari koje bi nas mogle potaknuti da dodatno snizimo prognoze, rekao je Rice novinarima.

- Mnogo se toga dogodilo i još se događa velikom brzinom otkako smo zadnji put objavili prognoze, dodao je Rice.

MMF bi prema redovitom rasporedu trebao objaviti ažurirane prognoze sredinom srpnja.

Svjetska banka snizila je ovog tjedna prognozu rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini gotovo za trećinu, na 2,9 posto, upozorivši na sve teže posljedice ruske invazije na Ukrajinu. Upozorili su i na tvrdokorno širenje COVID-a i visoku inflaciju.

- Svijetu prijeti stagflacija, zaključili su.

Dan poslije Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) prepolovila je prognozu rasta svjetskog gospodarstva, na tri posto, upozorivši da najteže posljedice prijete Europi. Procjenjuje ipak da bi svjetsko gospodarstvo trebalo izbjeći stagflaciju nalik na onu iz 70-ih godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!