19:32 / 13.04.2019.

Autor: Ž.R./B.S./T.V./HRT

MMF: Odgodom brexita izbjegnuta katastrofa

-

-

Foto: - / -

Svijet napokon može odahnuti. Napetosti koje su postojale zbog nepoznanica u vezi s izlaskom Velike Britanije iz Unije i koje su znatno utjecale na svjetsko gospodarstvo, nestale su - barem privremeno.
Svijet napokon može odahnuti. Napetosti koje su postojale zbog nepoznanica u vezi s izlaskom Velike Britanije iz Unije i koje su znatno utjecale na svjetsko gospodarstvo, nestale su - barem privremeno.

- Odgoda brexita dala nam je malo vremena. Ali moramo biti svjesni da i dalje postoji velika nesigurnost na financijskim i gospodarskim tržištima. No ovime se izbjegava strašan ishod kojim bi rezultirao izlazak Britanije bez sporazuma, kaže Christine Lagarde, direktorica MMF-a.

- Dobra je vijest da vlada u Londonu razgovara s oporbom. Svi se mi u Europi nadamo sporazumnom raskidu jer on je jedino rješenje, poručuje Olaf Scholz, njemački ministar financija.

No nije brexit jedini problem koji opterećuje svjetsko gospodarstvo. Iz MMF-a poručuju - mnogo je problema koji su ostali u njegovoj sjeni.

- U prošloj godini zabilježen je gospodarski rast gotovo diljem svijeta. No ove godine mnogo se toga promijenilo. Eskalacija trgovinskog sukoba Amerike i Kine, gospodarska kriza u Argentini i Turskoj, problemi s autoindustrijom u Njemačkoj, sve je to utjecalo na ovogodišnja očekivanja, rekla je Gita Gopinath, glavna ekonomska analitičarka MMF-a.

Kao i sve druge velike institucije, vrijeme je da se i MMF prilagodi poslovanju dvadeset i prvog stoljeća. Ukratko, traži se način kako obaviti što više posla s manje kapaciteta. A za to su potrebna dodatna sredstva.

- Podupiremo ideju da MMF mora imati spremne financijske resurse za krizna stanja. Ali ne slažemo se s time da se to financira većim doprinosom nas članica, poručio je Steven Mnuchin, američki ministar financija.

MMF mijenja politiku kreditiranja zemalja koje su se našle u krizi. Većina dosadašnjih slučajeva kreditiranja zbog loše procjene dovela je samo do još većih problema, a ne do spašavanja posrnulih gospodarstava.


Ono što nas najviše zanima jeste hoće li se i kako ovi globalni gospodarski problemi o kojima se razgovara na skupštini MMF-a i Svjetske banke odraziti na Hrvatsku.

- Glavna tema svih sastanaka koje smo održali u Washingtonu bilo je usporavanje globalnog gospodarstva te brojne neizvjesnosti koje nam prijete - od Brexita koji je nama dosta blizak do napetih trgovinskih odnosa između najvećih gospodarstava svijeta te koje su posljedice za zemlje poput Hrvatske, rekao je ministar financija RH Zdravko Marić.

- MMF-ova projekcija od 2,5 posto rasta BDP-a za Hrvatsku na tragu je projekcije koju će Vlada usvojiti u četvrtak na sjednici u okviru dokumentu koji se zove Program konvergencije, najavio je Marić. Dodao je da država poduzima korake kako bi dala poticaj za rast gospodarstva. Ali uvijek postoje čimbenici na koje ne možemo utjecati. To je i razlog zašto smo blago revidirali na dolje prognoze rasta BDP-a za ovu godinu, naglasio je.

Jedinice lokalne samouprave prošlu su godinu završile u suficitu od gotovo 2 milijarde kuna jer se država u potpunosti odrekla prihoda od poreza na dohodak, no kako neslužbeno doznajemo, umjesto da su taj novac utrošile na investicije, sufinanciranje fondova EU ili smanjile porezno opterećenje građana, velik dio njih povećao je rashode za zaposlene i broj zaposlenih. Ministar Marić još je jednom istaknuo žaljenje zbog toga.

Najavio je potpisivanje nove petogodišnje strategije s MMF-om.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!