MMF-ova Georgieva usredotočena je na globalne izazove

13.10.2021.

07:13

Autor: M.M./Hina/HRT

Čelnica MMF-a Kristalina Georgieva

Čelnica MMF-a Kristalina Georgieva

Foto: Mike Theiler / Reuters

Čelnica MMF-a Kristalina Georgieva potpuno je usredotočena na globalne izazove, rekla je za Reuters, nakon što je Izvršni odbor MFF-a odbacio optužbe da je vršila pritisak na osoblje Svjetske banke da promijene podatke u korist Kine na njezinom prethodnom poslu.

- Imamo teških problema s kojima se moramo boriti i potreban nam je snažan ugled institucije kako bi služila članstvu, rekla je Georgieva u intervjuu za Reuters.

Georgieva, bugarska ekonomistica i prva osoba iz zemlje u razvoju koja je na čelu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), preživjela je prijetnju svom vodstvu, ali bivši dužnosnici Ministarstva financija SAD-a i drugi stručnjaci upozorili su kako je skandal narušio istraživački ugled i MMF-a i Svjetske banke.

U pitanju je bila osuđujuća procjena koju je odvjetničko društvo WilmerHale pripremilo za Svjetsku banku o nepravilnostima u podacima otkrivenim u izvješću Svjetske banke za 2017. godinu. U izvješću WilmerHalea navodi se da su Georgieva i drugi visoki dužnosnici vršili "neprimjeren pritisak" na bankovno osoblje kako bi unijeli promjene i poboljšali položaj Kine. Georgieva je žestoko odbacila optužbe.

Neki republikanski zastupnici u američkom Kongresu rekli su kako je situaciju potrebno više istražiti.

Upitana je li nanesena šteta MMF-u, Georgieva je istaknula kako su pitanja o nepravilnostima vezana uz "Doing Business" izvješća Svjetske banke, a ne uz MMF. Poručila je kako ima "apsolutno puno povjerenje" u integritet podataka i istraživanja MMF-a.

MMF ima robusne kontrole nad svim podacima i snažan unutarnji sustav usmjeren na zaštitu zviždača, rekla je Georgieva, dodajući kako je rekla da će raditi s osobljem na jačanju vjerodostojnosti Fonda.

Georgieva je rekla kako se planira sastati s osobljem MMF-a u ponedjeljak, nakon prvog tjedna godišnjih sastanaka MMF-a i Svjetske banke, te se usredotočiti na gospodarske izazove s kojima se suočava globalno gospodarstvo. "Veselim se", rekla je.

Georgieva je snažno demantirala navode iznesene u izvješću WilmerHalea koje se usredotočilo na njezino djelovanje u Svjetskoj banci 2017., otprilike dvije godine prije nego što je preuzela vodeći posao u MMF-u.

Ona i njezin odvjetnik optužili su odvjetničko društvo da je napravilo kritične pogreške u svom izvješću te da ju je dovelo u zabludu rekavši kako ona nije bila predmet istrage.

Georgieva je rekla da pozdravlja "temeljitu i nepristranu" provjeru odbora - uključujući sastanke s njom i odvjetnicima odvjetničke tvrtke - jer joj je dala priliku da u potpunosti pobije sporne navode.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!