21:33 / 09.04.2019.

Autor: HRT

MMF potvrdio procjenu rasta gospodarstva RH od 2,6% u 2019.

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Foto: - / REUTERS

Ove bi godine aktivnosti u hrvatskom gospodarstvu trebale porasti 2,6 posto, čime je MMF potvrdio procjenu iz jesenjeg izvješća o izgledima za svjetsko gospodarstvo.
Hrvatsko će gospodarstvo blago usporiti u ovoj i idućoj godini, procjenjuje Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim proljetnim prognozama, potvrdivši važeće procjene o rastu BDP-a i osjetno izmijenivši samo procjene nezaposlenosti.

Ove bi godine aktivnosti u hrvatskom gospodarstvu trebale porasti 2,6 posto, čime je MMF potvrdio procjenu iz jesenjeg izvješća o izgledima za svjetsko gospodarstvo. Prema prvoj projekciji za 2020., aktivnosti bi trebale neznatno usporiti, na 2,5 posto. Procjena za 2018. blago je pak snižena, za 0,1 postotni bod, na 2,7 posto, čime je Hrvatska bilježila rast aktivnosti četvrtu godinu zaredom.

MMF je ujedno znatno poboljšao procjene stope nezaposlenosti, koja je prema najnovijem izvješću u 2018. godini pala na 10 posto, s 12,4 posto u godini ranije. Još jesenas procijenili su je na 12 posto.

U ovoj godini očekuju njezin daljnji pad, na devet posto, snizivši jesenju projekciju za 2,2 postotna boda. To bi značilo da bi se zadržala iznad prosječnih projiciranih osam posto u eurozoni, te iznad procijenjenih 7,0 posto u skupini nerazvijenih europskih gospodarstava.

U 2020. u MMF-u očekuju daljnji pad stope nezaposlenosti u Hrvatskoj, za jedan postotni bod, na osam posto. To bi značilo da bi bila nešto viša u odnosu na 7,7 posto, koliko predviđaju za eurozonu, te iznad 6,9 posto projiciranih za skupinu razvijenih europskih gospodarstava.

Blago je za 0,1 postotni bod - MMF snizio jesenju procjenu inflacije za 2018. na 1,5 posto. Za 2019. godinu predviđa isti tempo rasta potrošačkih cijena, u skladu s jesenjom procjenom.

Za 2020. očekuje pak nešto višu inflaciju, od 1,6 posto, kakvu predviđaju i za skupinu razvijenih europskih gospodarstva i onih u eurozoni, uz izuzetak Slovenije. U najnovijim projekcijama za Hrvatsku blago je podignuta jesenja procjena viška na tekućem računu platne bilance u 2018., za 0,2 postotna boda, na 2,9 posto BDP-a. Za isto toliko smanjena je pak procjena viška u ovoj godini, na 2,1 posto. U idućoj godini očekuju daljnje smanjenje viška na tekućem računu platne bilance, na 1,6 posto BDP-a. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!