22:43 / 09.04.2020.

Autor: I.D./HINA

MMF: Slijedi najgora ekonomska kriza nakon Velike depresije

Foto: Steve Buissinne/Pixabay

Foto: Steve Buissinne/Pixabay

Foto: - / -

Pandemija koronavirusa pretvorit će ovogodišnji ekonomski rast u negativan, rekla je Georgieva.
Čelnica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva upozorila je u četvrtak da se svijet suočava s najgorom ekonomskom krizom od Velike depresije 30-tih godina prošlog stoljeća.

- Pandemija koronavirusa pretvorit će ovogodišnji ekonomski rast u negativan, rekla je Georgieva i dodala:

- Pandemija će imati najgore ekonomske posljedice od Velike depresije 1929. godine.

Svoju procjenu dala je uoči proljetnog zasjedanja MMF-a i Svjetske banke.

Kazala je da će najpogođenije biti zemlje u razvoju i brzorastuća tržišta, te da će oni trebati stotine milijardi dolara strane pomoći.

- Prije samo tri mjeseca, očekivali smo rast prihoda po glavi stanovnika u 160 naših zemalja članica u 2020. Sada su se stvari okrenule naopako: očekujemo pad prihoda ove godine po glavi stanovnika u više od 170 zemalja, rekla je.

Georgieva je dodala da očekuje djelomični oporavak sljedeće godine, ako se pandemija ublaži u drugoj polovici ove godine. Ali je upozorila i da se situacija može i pogoršati. Karantene koje su nametnule brojne vlade natjerale su kompanije na zatvaranje i otpuštanje ljudi.

Ranije ovaj tjedan, UN-ova studija pokazala je da se  81 posto od svjetske radne snage, njih 3,3 milijarde, zbog epidemije suočilo s djelomičnim ili potpunim zatvaranjem radnog mjesta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!