07:27 / 09.10.2018.

Autor: I.H./Hina

MMF zadržao procjenu rasta hrvatskog BDP-a u ovoj godini na 2,8%

Foto: pixabay; ilustracija

Foto: pixabay; ilustracija

Foto: - / -

U prvom tromjesečju ove godine hrvatski BDP porastao je za 2,5% u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je u drugom kvartalu rast ubrzan na 2,9%.
Međunarodni monetarni fond (MMF) zadržao je u najnovijim prognozama procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini na 2,8%, dok u idućoj očekuje usporavanje rasta na 2,6%, pokazuje u utorak objavljeno izvješće World Economic Outlook.

Prema tom izvješću, MMF je procjene hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj i idućoj godini ostavio nepromijenjene u odnosu na prethodne prognoze iz travnja ove godine. No, blago je povećao procjenu inflacije u ovoj godini s prethodnih 1,5 na 1,6%. U 2019. inflacija bi, pak, mogla iznositi oko 1,5%.

MMF u ovoj godini, također, očekuje nastavak pada stope nezaposlenosti s lanjskih 12,4 na 12%, dok bi u idućoj godini ta stopa mogla skliznuti na 11,2%.

Višak u tekućoj bilanci plaćanja Hrvatske mogao bi, prema procjenama MMF-a, ove godine skliznuti s lanjskih 3,9 na 2,7% BDP-a. U idućoj godini bi, pak, taj višak mogao dodatno pasti na 2,3% BDP-a.


Procjene MMF-a o BDP-u u skladu s ostalima

I većina domaćih i stranih analitičara u ovoj godini očekuje blago usporavanje rasta gospodarstva u odnosu na lanjskih 2,9%. Tako Hrvatska narodna banka (HNB) procjenjuje da će BDP porasti za 2,8%, dok Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) očekuje rast od 2,7, a Europska komisija od 2,6%.

Najoptimističniji su analitičari Addiko banke i Ekonomskog instituta Zagreb, koji očekuju rast gospodarstva od 3%, dok Ersta banka procjenjuje rast na 2,8, a analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) na 2,3%. Vlada je, pak, proračun za ovu godinu temeljila na procjeni rasta gospodarstva od 2,9%.

U prvom tromjesečju ove godine hrvatski BDP porastao je za 2,5% u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je u drugom kvartalu rast ubrzan na 2,9%.


MMF smanjio procjene rasta globalnog gospodarstva

U najnovijem izvješću, obavljenom na godišnjem sastanku MMF i Svjetske banke na indonezijskom otoku Baliju, MMF je smanjio procjenu rasta globalnog gospodarstva u ovoj godini na 3,7%, dok je u prognozama iz srpnja očekivao rast od 3,9%.

Sniženje odražava utjecaj niza faktora, uključujući međusobno američko i kinesko uvođenje carina na uvoz niza proizvoda, te slabiji rast zemalja eurozone, kao i Japana i Velike Britanije.

Procjena ovogodišnjeg rasta gospodarstva eurozone snižena je za 0,2 postotna boda, na 2,0%, pri čemu bi Njemačku posebno snažno trebao pogoditi pad industrijskih narudžbi i smanjeni obujam trgovinske razmjene. Procjena za iduću godinu potvrđena je na 1,9%.
Foto: pixabay; ilustracija

Foto: pixabay; ilustracija

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!