07:00 / 05.08.2021.

Autor: Sani Lukić/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Mnogi poljoprivrednici sade duhan koji donosi dobar urod i dodatni prihod

Sadnja duhana

Sadnja duhana

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Postrna sjetva i sadnja omogućuju poljoprivrednicima višestruku korist i što je najvažnije - dvije žetve. Tako u Podravini i Slavoniji nakon žetve ječma, pšenice i kamilice, mnogi poljoprivrednici sade duhan koji im donosi dobar urod i dodatni prihod. 

Sadnja duhana i to s traktorom bez vozača. Za mnoge pomalo neobično, no rezultat je to suvremene tehnologije. Koordinate su određene GPS-om pa je time obitelj Kovačić izabrala najbolji raspored. 

- Računica je jasna uz jedan prihod od ječma ostvariti neki prihod od duhana. Otprilike to je nekih 2 tone. Od firme očekujemo neku cijenu od 14 kuna, poticaj dodatnih 6 kuna, nekih 20 kuna. Znači puta 2 tone, to je 40 tisuća kuna i da nam pola ostane čisto, a ostat će i više jedan zadovoljavajući i lijep prihod, rekao je Ivan Kovačić.  

U Hrvatskim duhanima napominju da se sve veći broj njihovih kooperanata odlučuje na postrnu sadnju. 

- Zadnje tri godine smo uvidjeli da se duhan može saditi postorno naročito na kvalitetnijim tlima i u uvjetima navodnjavanja. Ovdje na nesreću bilo je planirano na ječam ali jednim dijelom ide na ječam a jednim dijelom na zbog tuče sadi se ponovno duhan i vjerujemo uz navodnjavanje i tehnologiju čak ovdje imamo kap po kap uz fertirigaciju se mogu postići izuzetni prinosi, rekao je Predrag Petrović, rukovoditelj proizvodnje Hrvatskih duhana.     

A s druge strane Papuka, uz Dravu nedaleko od Slatine, već dobro napreduje postrno posađeni duhan.

- Troškovi su višestruko manji, renta je plaćena u ovom slučaju s ječmom, gnojidba je smanjena zbog reduciranog broja dana, kraće vegetacije, masa drugih troškova je smanjena. Upotreba pesticida je smanjena, istaknuo je Draško Čurić, koordinator proizvodnog područja Slavonija i Podravina. 

Prve berbe pokazuju dobre rezultate, a očekuje se odličan urod čiji će dobar dio završiti u izvozu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!