Mnogim marinama bliži se istek koncesija, ulaganja na čekanju

22.07.2022.

07:00

Autor: Dajana Kruneš/Dnevnik/HRT

Dok se čeka rješenje, ulaganja su na čekanju

Dok se čeka rješenje, ulaganja su na čekanju

Foto: Dnevnik / HRT

Nautička sezona u punom je jeku, ali vlasnike marina opterećuje problem koncesija. Naime, mnogim marinama bliži se istek koncesijskog razdoblja koje je započelo 1999. na rok od 30 godina. Pitanje koncesija trebalo bi se urediti novim Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama, koji će ujesen u saborsku proceduru. 

Morsko plavetnilo Jadrana nautičare mami i ove godine. Plovi se duž cijele obale, no problem je posvuda jednak - poslovanje marina i čartera opterećuje istek koncesija. 


Naime, prema sadašnjim pravilima nakon isteka koncesijskog razdoblja otvara se javni natječaj, pobjeđuje onaj tko ponudi višu cijenu. 


- Mi bi trebali izaći iz tih marina s vrećicama u rukama i ponovno se boriti za tu koncesiju po sadašnjim uvjetima jednako kao i netko drugi, kaže direktor ACI-ja Kristijan Pavić


Cijena ne može biti primarni preduvjet za dobivanje koncesije, poručuju iz marina. 


- Naša intencija i težnja je ta da se obrazloži zakonodavcu, Ministarstvu mora prvenstveno, a i Ministarstvu financija, nužnost definiranja isteka koncesija i kako se ponašati nakon toga. Imate veliki broj naših marina koje su iz ničega sagradile ovakve infrastrukturne sustave i sagradile praktički business i smatramo da se na neki način to mora valorizirati, kaže Sean Lisjak, predsjednik Grupacije marina pri HGK. 


Na koji način - tema je radne skupine i pregovora koji su u tijeku. Naime, pitanje koncesija trebalo bi se urediti novim Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama. U saborskoj proceduri očekuje se najesen. 


- Naši prijedlozi idu u smjeru da se cijeni i zaštiti postojeći koncesionar u smislu da mu se omogući prednost u razmatranju tko će dalje nastaviti s koncesijom na postojećem području ovih luka, kaže B. Renata Marević, direktorica Marine Punat. 


A dok se čeka rješenje, na čekanju su i ulaganja i investicije. 


- Realno govoreći, nalazimo se u jednoj pat poziciji gdje imamo volju, želju i kapital za investiranje, a ne vidimo načina kako to učiniti, kaže Pavić.


Jer, doista, tko će ulagati u neizvjesnu budućnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!