Moderne financijske tehnologije koje volite: Što je to fintech?

11.02.2023.

11:42

Autor: Željko Kardum/V.K./Studio 4/IMS/HRT

Što je to fintech?

Što je to fintech?

Foto: HTV / HRT

U financijskom kutku emisije HRT-a Studio 4 govorilo se o modernim financijskim tehnologijama koje volimo i sve češće upotrebljavamo, a industrija ih naziva fintech. Upravo zbog njih u Zagrebu će se  9. i 10. ožujka održati Money Motion, najveća regionalna konferencija jedne od najdistruktivnijih tehnologija današnjice. Distruktivne tehnologije su one koje mijenjaju uobičajene poslovne procese, pa i cijele industrije uvodeći potpuno novi model poslovanja temeljen na tehnologiji.

Koliko je to u bankarstvu važno, govori činjenica da su sudjelovanje na konferenciji potvrdile sve vodeće banke u Hrvatskoj, pa i HNB, ali i 30 industrijskih lidera i više od 50 brendova.

Igor Gržalja, predsjednik Uprave Asseca SEE Hrvatska, u razgovoru s novinarom HRT-a Željkom Kardumom rekao je kako fintech znači financije i tehnologija. Kako kaže, iza toga stoji primjena novih tehnologija i pružanje financijskih usluga na bolji i brži način nego što to mogu danas napraviti tradicionalnim putem pružatelja financijskih usluga.

- Termin ima svoju pozadinu iz 2008. godine, kada je financijska kriza obilježila tu godinu i tada je nastao pokret koji je pokušao oplemeniti financijski sustav tako da se tehnologijama koje su tada bile interesantne poboljša financijski sustav, rekao je.

Na pitanje je li to nešto poput Ubera u prijevozu, Gržalja je rekao da se to ne može tako kategorizirati. Kako kaže, fintech u mnogo malih komponenti pokušava pridonijeti da se financije provode brže i bolje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!