19:18 / 08.04.2019.

Autor: Sanja Gvozdanović/D.M./HRT

Mogu li EU i Kina bolje trgovati - i gdje je tu Hrvatska?

-

-

Foto: - / -

U Zagrebu će povremeno na snazi biti posebna regulacija prometa, a Croatia Airlines uvodi pet dodatnih letova između Zagreba i Dubrovnika. Stiže i čak 90 kineskih novinara.
Golemo zanimanje vlada za samit 16 zemalja srednje i istočne Europe i Kine koji će se u četvrtak i petak održati u Dubrovniku.

Zbog dolaska kineske delegacije prevođene premijerom Li Keqiangom, sutra navečer i u srijedu u Zagrebu će povremeno na snazi biti posebna regulacija prometa, a Croatia Airlines uvodi pet dodatnih letova između Zagreba i Dubrovnika. Stiže i čak 90 kineskih novinara.

Danas je u Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa održano predavanje o ulozi Kine u novom ekonomskom poretku, na kojem su sudjelovali i predstavnici Kineske akademije društvenih znanosti. Može li Europa dogovoriti još bolje uvjete trgovanja s Kinom? Sasvim sigurno to će biti jedna od ključnih tema dubrovačkog summita.Europske tvrtke moraju dobiti isti pristup kineskom tržištu kakav kineske tvrtke imaju u Europi, a to je razina potpunog pristupa. To je rečeno kineskom predsjedniku Xi Jinpingu kad je bio u Parizu. Istodobno su potpisani sporazumi vrijedni više milijardi eura. I u Rimu je prije toga Xi sklopio vrlo vrijedne sporazume o investicijama.

EU je najveći je trgovinski partner Kine. Prosječna dnevna gospodarska razmjena veća je od milijardu eura. Kina sve više i mnogo češće ulaže u Uniji važne sektore, što Kinezi europskim tvrtkama zasad ne dopuštaju. "Smanjit ćemo negativnu listu stranih ulaganja i potpuno omogućiti stranim tvrtkama da posluju. Stvorit ćemo pravedno i nepristrano tržišno okružje u kojem se kineske i strane tvrtke tretiraju jednako, poruka je kineskog premijera Li Keqianga.

Kina je projekt povezivanja kontinenata kopnenenim i pomorskim pravcima, Put svile 21. stoljeća, predstavila prije 6 godina. Obuhvaća više od 70 zemalja koje čine polovinu svjetskog stanovništva i četvrtinu globalnog BDP-a. Prvi put u povijesti jedna zemlja predložila je projekt koji nije samo u njezinu interesu nego u interesu cijelog svijeta, smatra Pierre Picquart, geopolitičar, profesor na Sveučilištu Paris-VIII.

- Hrvatska, ako želi postići koristi za sebe u tom formatu odnosa i želi ostvariti svoj nacionalni interes, ona mora biti svjesna da to nije moguće bez suradnje s drugim zemljama. Za Pojas i put najvažniji su oni projekti koji donose ne samo korist jednoj zemlji nego i drugim zemljama, kaže Jasna Plevnik iz HGK.

No, oni koji u ovoj inicijativi vide i mnogo prepreka, među ostalim, tvrde da je riječ o obliku ekonomskog imperijalizma koji Kini daje previše utjecaja, posebice na manje i siromašnije zemlje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!