23:23 / 18.12.2018.

Autor: D.M./Hina

MOL povukao tužbu protiv Hrvatske

Foto: arhiva

Foto: arhiva

Foto: - / -

Riječ je o postupku kojim je mađarska tvrtka lani zatražila da sud u Washingtonu prizna arbitražnu odluku UNCITRAL-a u Ženevi koja je prije dvije godine odlučila protiv Hrvatske.
Mađarski MOL iznenada je i bez objašnjenja povukao tužbu protiv Hrvatske podnesenu na Okružnom sudu u Washingtonu, objavio je Večernji list. Riječ je o postupku kojim je mađarska tvrtka lani zatražila da američki sud prizna i prihvati arbitražnu odluku Komisije UN-a za međunarodno-trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi koja je prije točno dvije godine glatko odlučila u korist MOL-a, a protiv Hrvatske.

Prema dokumentima s tog suda, MOL je tražio da SAD "potvrdi, prizna i primijeni konačnu odluku arbitražnog suda donesenu 23. prosinca 2016." pozivajući se na newyoršku konvenciju o priznanju u izvršenju stranih arbitražnih odluka, čiji je i Hrvatska potpisnik. Ukratko, to bi značilo da pravosuđe SAD-a tretira odluku suda u Ženevi kao da je donesena na bilo kojem od američkih sudova te da izvršenje podliježe američkim zakonima. MOL je u prvoj verziji tužbe zatražio i da Hrvatska plati troškove koje joj je sud odredio, oko 14,5 milijuna eura, što je ona i napravila 6. studenoga. MOL potom djelomično prihvaća tužbu, potvrđujući da je Hrvatska platila dug, ali ne i kamate, i nastavlja s postupkom.

Pretposljednji dokument sa suda objavljen je 18. travnja ove godine kad su Hrvatskoj produljili rok za pripremu slučaja do 28. rujna, no pet dana prije isteka roka, 24. rujna, sa suda dolazi obavijest da je "tužitelj svojevoljno povukao tužbu", piše, uz ostalo, "Večernji", ističući da nitko iz MOL-a nije htio komentirati ni podizanje ni povlačenje tužbe. Podizanje tužbe mnogi su ocijenili taktičkim korakom kojim MOL želi dodatno učvrstiti poziciju dok traje arbitraža u Washingtonu koju su pokrenuli 2013. Naime, Hrvatska je na arbitraži u Ženevi, koju je 2014. pokrenula Vlada Zorana Milanovića kao odgovor na MOL-ovu tužbu, izgubila.

Republika Hrvatska je arbitražni postupak protiv MOL-a pokrenula u siječnju 2014. sa zahtjevom da se ponište ugovori o upravljanju INA-om. Podsjetimo, dugi, mučni i neuspješni pregovori hrvatske vlade s MOL-om o upravljačkim pravima u Ini završili su s dvije sudske tužbe. Hrvatska je MOL tužila arbitražnom sudu u Parizu, a MOL Hrvatsku međunarodnom sudu za zaštitu ulaganja u Washingtonu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!