Moody's snizio rejting Ukrajine na "Caa3" zbog neizvjesnog vraćanja dugova

00:35 / 21.05.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Agencija Moody's

Agencija Moody's

Foto: Andrius Zemaitis / Shutterstock

Agencija Moody's snizila je u petak kreditni rejting Ukrajine s "Caa2" na Caa3" uz negativne izglede, navevši kao razlog pojačani rizik vezan uz održivost dugova te zemlje nakon ruske invazije.

- I dok Ukrajina ostvaruje koristi od velike međunarodne financijske pomoći, koja joj pomaže da izbjegne neposredne rizike vezane uz likvidnost, posljedični znatan skok državnog duga vjerojatno će se pokazati neodrživim u srednjem roku, navela je ta agencija.

Moody's, koji je ranije izglede za kreditni rejting te zemlje držao pod revizijom, sad ih je spustio na negativne zbog neizvjenosti oko daljnjeg razvoja rata i s tim pvoezanih kreditnih implikacija.

Čelnici skupine najrazvijenih gospodarstva G7 dogovorili su se o novoj pomoći Ukrajini u petak u visini od 9,5 miliajrdi dolata te su joj obećali dovoljno novca kako bi mogla održavati funkcioniranje svog uništenog gospodarstva sve dok se bori protiv ruske invazije.

Moody's sada očekuje da će vojni sukob u Ukrajini trajati mnogo dulje nego je početno pretpostavio te prognozila da ćeu ovoj godini ukrajinski BDP potonuti za otprilike 35 posto.

Početak oporavka gospodarstva Moody's očekuje u 2023., no također prognozira i da će ruska invazija nanijeti trajnu štetu ukrjainskom BDP-i.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!