Most predlaže sniženje poreza na dohodak

12:51 / 24.05.2022.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Zvonimir Troskot

Zvonimir Troskot

Foto: Dnevnik / HRT

Uoči sutrašnjeg nastavka sjednice Hrvatskog sabora, Most je upozorio da se građanima s promjenjivim kamatnim stopama i onima pod ovrhama ne piše dobro. 


Zbog galopirajuće inflacije i energetske krize, kojoj se ne nazire kraj, uz smanjenje stopa mirovinskog i zdravstvenog doprinosa predlažu da se porez na dohodak snizi s 20 na 15 posto kako bi građanima ostalo 500-tinjak kuna više za potrošnju.

- Na kraju petog mjeseca sljedeće godine, ono što očekujemo, je da će litra ulja koštati između 35 i 40 kuna, a da će kilogram kruha biti od 16 do 17 kuna, a litra mlijeka između 17 i 20 kuna. Na žalost, nitko ne razmišlja da će najgore proći oni najsiromašniji dio društva i oni koji su blokirani raznim ovrhama, rekao je Zvonimir Troskot, Klub zastupnika Mosta.

Troskot je ustvrdio da će do kraja svibnja sljedeće godine čak 75 posto dohotka trošiti na najosnovnije životne potrebe, hranu i režije i zaista je pravo pitanje kako pomoći tim ljudima.

Tako da ih se, dodatno, uvođenjem eura, "lupi po glavi". Ni sada, u trenutku rastuće inflacije, plaće u Hrvatskoj, za razliku od drugih zemalja, nisu slijedile rast cijena, a ako ne dođe do usklađivanja rasta plaća i mirovina s cijenama, slijedi pravi kolaps", istaknuo je Troskot.

Upozorio je i na pitanja kametnih stopa, cijena rasta kvadrata stanova, te predložio poreznu reformu i reformu zdravstvenog i mirovinskog osiguranja.

- Otplata stambenog kredita narast će u prosjeku za 2000 kuna, ukoliko kamatna stopa stambenih kredita poraste za 1 postotni bod, a ako naraste za 2 posto, otplata kredita narast će za 4000 kuna na godišnjoj razini, rekao je.

Upozorio je da zbog porasta cijene rada u graditeljstvu, kao i cijene građevinskog materijala, te uvođenja novih pravila koja zahtijevaju ugradnju solarnih panela, cijene stanova divljaju.

- Stoga se postavlja pitanje kako će mladi ljudi doći do krova nad glavom. Jedna od mogućih mjera je smanjenje poreza na dohodak i smanjenje doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, zaključio je Troskot.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!