Može li svijet u 2022. biti bolji?

19:30 / 14.12.2021.

Autor: Silvana Skočajić/T.V./Dnevnik/HRT

Konferencija "Svijet u 2022. godini"

Konferencija "Svijet u 2022. godini"

Foto: HTV / HRT

Što čeka svijet u 2022.? Na to su pitanje brojni novinari i analitičari magazina The Economist odgovore dali u specijalnom godišnjem izdanju. O toj je temi u Zagrebu organizirana konferencija na kojoj se govorilo i o domaćim gospodarskim očekivanjima u sljedećoj godini.   

Hoće li se svijet u 2022. osloboditi pandemije te hoće li COVID napokon postati bolest s kojom se može živjeti i upravljati - jedna je od glavnih tema koju analiziraju novinari i stručnjaci britanskog magazina The Economist.

- Pravi izazov bit će omogućiti cijepljenje u svim zemljam, a ne samo u onim bogatima. Novi soj, omikron, podsjeća nas na ono što Svjetska zdravstvena organizacija stalno ističe - nitko nije siguran dok svi nisu sigurni, kaže Tom Standage, zamjenik urednika magazina 'The Economist'.

Jednako tako sigurno je da je pandemija u Hrvatskoj ubrzala digitalnu transformaciju.

- Mi smo u poslijednje dvije pandamijske godine ostvarili onu digitalizaciju gospodarstva koju bi smo vjerojatno bez pandemije ostvarili u jedno cijelo desetljeće, tako da mislim da su se svi procesi ubrzali, da se možemo nadati zaista brzom i strelovitom usponu u nekim novim sferama našeg gospodarstva, rekla je Mirna Marović, predsjednica Hrvatske private equity i venture capital asocijacije.

U 2022. donijet će se i konačne političke odluke koje Hrvatsku vode u Schengen i europodručje. Zato je važna i stabilnost javnih financija, u koje spadaju plaće javnih službenika. Stoga ministar rada i mirovinskog sustava zahtjeve javnih službi za trinaestom plaćom, u pregovorima za novi kolektivni ugovor, smatra neralnima.

- Mogu to slobodno reći u ovom trenutku nisu realni, međutim pred nama su pregovori, mi očekujemo da ćemo za pregovaračkim stolom postići određenu razinu kompromisa, poručio je Josip Aladrović.

Dosljednost u provođenju zacrtanih političkih ciljeva donosi Hrvatskoj kredibilitet kod međunarodnih institucija, ponavlja predsjednik Vlade.

- Oni koji nas prate vjeruju nam. Drugo, shvatili su da smo politički stabilna zemlja, vidim da ovdje Economist kaže da ćemo najmanje dvije godine biti stabilni, bit ćemo stabilni do kraja mandata. Ne znam koga su konzultirali, Ivane nadam se da to nisi bio ti, našalio se Andrej Plenković. 

A bivši koalicijski partner, koji je Plenkoviću donio političku stabilnost u prošlom mandatu, sada se manje druži s političarima.

- Politički ne bi, nisam duboko, niti imam vremena čitati, ali što se poslovne i gospodarske situacije tiče sam optimističan, kaže Ivan Vrdoljak, bivši ministar gospodarstva.

Zahvaljujući optimizmu, svijet u 2022. možda ipak može biti bolji. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!