19:15 / 18.04.2020.

Autor: Vlatko Grgurić/Dnevnik 2/IMS/HRT

Mraz poharao voćnjake

-

-

Foto: - / -

Mraz je čak triput u posljednjih dvadesetak dana poharao voćnjake u Hrvatskoj. Šteta je golema, procjenjuje predsjednik Voćarske zajednice.
Teško je vrijeme i za poljoprivrednike. Pandemija izazvana koronavirusom ograničila im je prodaju proizvoda, zbog suše je upitna sjetva, voćnjake je nekoliko puta proteklih tjedana poharao mraz. Šljiva i krušaka neće biti, a urod jabuka bit će prepolovljen.

Mraz je čak triput u posljednjih dvadesetak dana poharao voćnjake u Hrvatskoj. Svi ovi pocrnjeli cvjetni zametci neće dati ploda. Šteta je golema, procjenjuje predsjednik Voćarske zajednice.

- Znači, minimalno 50 posto uroda koji je ove godine trebao biti 80 do 90 tisuća tona će biti prepolovljen, rekao je Branimir Markota, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice.

Najgore je prošlo Međimurje, temperature su se ondje spuštale do minus 9 Celzijevih stupnjeva. Malo su bolje prošli voćari u Moslavini i Slavoniji. Većina županija već je proglasila elementarnu nepogodu.

- Oni koji imaju osiguranje prijavili su osiguravateljima te štete, procjenitelji su izašli na teren i oni su konstatirali te štete i one su u obradi, dodao je Markota.

No problem je što samo 9.000 voćara osigurava nasade, iako Ministarstvo poljoprivrede pokriva čak 70 posto police osiguranja. Željko Ledinski učinio je sve da bi spasio voćnjak, palio je bale sijena, upotrijebio lovac mraza, ali šteta je golema.

- Ono što bi nas moglo spasiti je nekakva pomoć od države koju očekujemo u izdašnijem obliku da se voćnjaci održe za proizvodnju za iduću godinu, rekao je.

A voćare može spasiti jedino tehnologija. Ovaj ventilator protiv mraza jedini je u Hrvatskoj, stoji 40.000 eura, štiti 6 hektara voćnjaka, ali isplatio se.

- Evo baš smo noćas imali jednu situaciju s mrazom. Ono što u ovom trenutku možemo definitivno reći je da je dio uroda sačuvan, u kojem postotku znat ćemo za nekih mjesec dana, rekao je direktor Vrtova voća Krunoslav Štriga.

Jabuka ove godine očito neće biti. Šteta se, evo, samo u voćnjacima kontinentalne Hrvatske od Moslavine do slavonskobrodskog kraja  procjenjuje na 150 milijuna kuna.  A još nije sva ni popisana, voćari još komisijama za procjenu ovih dana prijavljuju štetu. Stoga je Krizni stožer Hrvatske voćarske zajednice od Ministarstva poljoprivrede zatražio pomoć.

- Znači, povećali smo alokaciju na mjeri za osiguranje poljoprivredne proizvodnje, to bi trebalo biti značajno, alokacija je sa 75 milijuna kuna povećana na 118 milijuna kuna, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Dakle, nema druge nego ulažite u tehnologiju novcem iz europskih fondova, ili osigurajte voćnjake, kažu u ministarstvu. Uostalom, to je praksa i razvijenih europskih zemalja.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!