18:30 / 19.01.2019.

Autor: Hrvoje Đurašin/P.F./HRT

Muke po komunalnom otpadu

-

-

Foto: - / -

Na kućne adrese Osječana stigli su novi ugovori vezani za plaćanje odvoza komunalnog otpada. Na njima su trebali navesti svoje potrebe vezano za usluge odvožnje otpada. No samo 50% građana je ispunilo ugovore.
Osječane su neugodno iznenadile uplatnice za odvoz komunalnog otpada. Cijena je mnogima udvostručena u odnosu na lani. U komunalnoj tvrtki ističu kako su svima poslali obavijest da im dostave informacije o tome koliko otpada stvore. Na temelju toga, poručuju, formirane su nove cijene.

Na kućne adrese Osječana stigli su novi ugovori vezani za plaćanje odvoza komunalnog otpada. Na njima su trebali navesti svoje potrebe vezano za Unikove usluge odvožnje otpada. No samo 50 posto građana je ispunilo ugovore.

Dio zgrada nije ažuriralo broj stanara, veličinu potrebnih posuda i broj odvoza. Zbog toga su dobili uvećane račune. No mnogi, naročito starije osobe, kažu da im je netko morao pojasniti svrhu novog ugovora.

Kućanstva su do kraja godine plaćali cijenu odvoza otpada paušalno. Prema novim zakonskim odredbama, odvoz se plaća za onoliko otpada koliko tko proizvede i preda Unikomu na zbrinjavanje.

Cjenik stimulira smanjenje predaje miješanog komunalnog otpada. Cijena za odvoz iz privatnih kuća je od 35 do 66 kuna ovisno o broju odvoza, a za one koji žive u zgradama od 38 do 58 kuna, ovisno o broju članova kućanstva. Plaćaju se četiri odvoza mjesečno. Svim potrošačima jedan je dio računa fiksni.

Kante za odvoz miješanog otpada su čipirane. Za nekoliko mjeseci Unikom će napraviti korekciju cijena shodno potrebama korisnika koji su zbunjeni.

U Unikomu kažu da im potrošači mogu prijaviti promjene u broju članova ili odvoza, veličine kanti. Cilj je smanjiti količinu i odvoz miješanoga komunalnog otpada, a povećati njegovo razvrstavanje na papir, plastiku i biootpad. S time slažu i građani Osijeka, ali poručuju da ne žele plaćati tuđe smeće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!