Musk spreman kupiti Twitter za 44 milijarde dolara

04.10.2022.

23:34

Autor: Hina/HRT

Musk je jedan od najistaknutijih tviteraša

Musk je jedan od najistaknutijih tviteraša

Foto: Dado Ruvic / REUTERS

Milijarder Elon Musk predlaže da se zaključi njegova prvotna ponuda o kupnji društvene mreže Twitter za 44 milijarde dolara, pokazalo je u utorak izvješće o vrijednosnim papirima.

Dogovorom bi najbogatiji čovjek na svijetu postao vlasnik jedne od najutjecajnijih medijskih platformi i okončao mjesece turbulentnog parničenja.


Musk, izvršni direktor Tesle, proizvođača električnih automobila, preuzet će tvrtku koju je prvotno planirao kupiti u travnju, ali se kasnije predomislio.


Dionice Twittera skočile su za 12.7 posto na 47.93 dolara prije nego što je po drugi put zaustavljeno trgovanje, dok su dionice Tesle narasle za oko 2.4 posto.


Vijesti dolaze uoči očekivanog sučeljavanja između Muska i Twittera na sudu u Delawareu 17. listopada, kad je Twitter planirao tražiti od suda na natjera Muska da zaključi dogovor za 44 milijarde dolara.


Musk se u travnju složio da će kupiti Twitter za 44 milijarde dolara, no unutar nekoliko tjedana rekao je da je broj lažnih bot računa na platformi veći nego što je Twitter procjenjivao. Twitter je tvrdio da botova ima manje od 5 posto. 


Musk, jedan od najistaknutijih tviteraša, ustvrdio je u srpnju da može odustati od dogovora jer ga je Twitter naveo na krivi trag što se tiče broja stvarnih korisnika i sigurnosti korisničkih podataka.


Muskov pravni tim rekao je 27. srpnja da se iz pribavljenih dokumenata može iščitati da se broj lažnih računa na platformi kreće između 5.3 posto i 11 posto.


Nagodba između dvije strane ponovno bi oživjela strahove određenog broja Twitter korisnika o Muskovim planovima za platformu, koja je uklonila istaknute političke konzervativne glasove. Pristaše Donalda Trumpa nadaju se da će Musk reaktivirati račun bivšeg američkog predsjednika, kojemu je zabranjen pristup mreži nakon 6. siječnja, kad su njegove pristaše napale Kapitol.


Kupnja Twittera omogućila bi Musku, jednom od najistaknutijih i najglasnijih poduzetnika, megafon za njegove stavove. Koristio je Twitter za poticanje kontroverzi, uključujući i to kad je u ponedjeljak iznio mirovni plan za ukrajinsko-ruski rat koji je kratko zatim kritizirao ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.


Tekstualne poruke koje su izišle na vidjelo nakon parničenja pokazale su da se Musk planirao boriti sa spamom tako što bi verificirao račune, želio je da se Twitter makne od oglašavanja prema sustavu pretplate i da se usvoje usluge poput novčanih transfera.


Nagodba prema originalnoj cijeni također će omogućiti Musku da financira kupnju bez ikakvih komplikacija.


Musk je već prodao dionice Tesle vrijedne 15.4 milijardi dolara otkad se složio da će kupiti Twitter. Rekao je da ne planira dodatno prodavati još svoj udjel u Tesli, iako neki analitičari smatraju da će se to dogoditi kako bi financirao kupnju.


S obzirom na to kako je Twitter već dobio potporu dioničara da se tvrtka proda Musku, dogovor bi se mogao zaključiti u idućim tjednima, ako se dvije strane dogovore o prvotnim uvjetima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!