13:55 / 08.02.2020.

Autor: I.D./HINA

Na 16. Međunarodnom pčelarskom sajmu više od 180 izlagača (kopija 1)

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sajam je otvorila ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je upozorila da je pčelarstvo, baš poput ostalih sektora u poljoprivredi, vrlo ranjivo, ali i da se u Hrvatskoj posljednjih godina bilježi veliki rast pčelara i pčelinjih zajednica.
Više od 180 izlagača okupio je u subotu 16. Međunarodni pčelarski sajam u Gudovcu, a tijekom predstojeća dva dana na 5.000 četvornih metara izložbenog prostora posjetitelji će imati priliku vidjeti najveću izložbeno-prodajnu ponudu pčelarske opreme i strojeva te meda i pčelinjih proizvoda.

Sajam je otvorila ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je upozorila da je pčelarstvo, baš poput ostalih sektora u poljoprivredi, vrlo ranjivo, ali i da se u Hrvatskoj posljednjih godina bilježi veliki rast pčelara i pčelinjih zajednica.

- Danas je u Hrvatskoj 8 142 pčelara s 418 tisuća pčelinjih zajednica, što je velik rast, ali treba biti iskren do kraja i reći da je takav rast posljedica sve većeg upisa pčelara u sustav, istaknula je ministrica Vučković dodavši kako Hrvatska ujedno bilježi i smanjenje deficita u pčelarskim proizvodima jer uvoz meda smanjio više nego što se smanjio izvoz meda.

Ministrica je istaknula i da je 1 000 pčelara u programu nacionalne staklenke meda koja potvrđuje kvalitetu hrvatskog meda te najavila dodatne potpore pčelarima za uključivanje u taj program. Kazala je i da su vinarima ulazni troškovi smanjeni za 12 milijuna kuna te da će u sklopu nacionalnog programa za vino vinari imati pravo na potpore od 11 milijuna eura godišnje. Usto, intenzitet potpore za vinare diže se s 50 na 75 posto, naglasila je ministrica Vučković.

Jedan od glavnih motiva za putovanje do Gudovca pčelarima predstavlja upoznavanje s novitetima u pčelarstvu, posebice kada je riječ o novim tehnologijama i inovacijama. Jednu od ključnih prepoznatljivosti Pčelarskog sajma predstavlja edukativna komponenta.

Osim proizvoda vezanih uz pčelarstvo i proizvodnju meda, na sajamskom prostoru predstavit će se i brojni drugi proizvodi poduzetnika, obrtnika i OPG-a, a bit će tu i raznolika ugostiteljska ponuda popraćena brojnim zabavnim sadržajem za posjetitelje.

Već sedmu godinu zaredom paralelno s Pčelarskim sajmom održava se i Izložba vina i vinogradarske opreme.

Davorin Posavac, direktor tvrtke Bjelovarski sajam, u pozdravnom govoru zahvalio se izlagačima i posjetiteljima na velikom odazivu te spomenuo da po prvi puta na Pčelarskom sajmu izlažu izlagači iz Južne Koreje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!