18:16 / 16.11.2018.

Autor: M.M./Hina

Na Danima mladog maslinovog ulja u Vodnjanu više od stotinu izlagača

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Više od stotinu izlagača iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije okupilo se na 14. Danima mladog maslinovog ulja otvorenima u Vodnjanu.
Više od stotinu izlagača iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije, koji će do nedjelje nuditi mlada maslinova ulja, gastronomske proizvode te poljoprivrednu opremu, okupilo se na 14. Danima mladog maslinovog ulja otvorenima u Vodnjanu.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović na otvorenju je ocijenila kako maslinova ulja i brojni drugi poljoprivredni proizvodi koji odražavaju nevjerojatnu raznolikost i autentičnost, nose mnogostruke gospodarske koristi: radna mjesta, razvoj ruralnih područja, unaprjeđenje turističke ponude i promidžbu Hrvatske u svijetu.

Ustvrdivši kako je ova manifestacija od iznimne važnosti jer, kako je rekla, "poljoprivrednicima trebamo pružiti potporu kako bismo osnažili njihov položaj na tržištu i pokazati da cijenimo prinos razvoju gospodarstva i ruralnih sredina", predsjednica je kazala kako se zauzima za proaktivne gospodarske politike prema ruralnom prostoru i poljoprivrednim proizvođačima koje će biti u skladu s njihovom strateškom važnosti.

"Jednako je važno da građani shvate koliko je rada, znanja i predanosti potrebno za proizvodnju kvalitetne hrane, uz istodobno poštivanje postulata održivosti, napose očuvanja klime i okoliša", poručila je Grabar Kitarović, dodavši kako su Dani mladog maslinovog ulja izvrsna prigoda za podizanje svijesti i razumijevanja u našem društvu o važnosti domaće poljoprivrede.

"Konzumacijom domaćih proizvoda ne samo što činimo dobro našem zdravlju, već potičemo održivu budućnost hrvatskog sela, što ima i gospodarsko, ali i socijalno i kulturno značenje za našu državu" - ustvrdila je predsjednica.

Govoreći o značaju ove manifestacije, istarski župan Valter Flego istaknuo je kako je upravo proizvodnja maslinovog ulja jedan je od prvih tekovina naše civilizacije.

Ustvrdivši kako danas Grad Vodnjan može biti ponosan na razvoj maslinarstva te kako je to "priča koja je uspjela, a koju i dalje treba pričati, jer razvoj maslinarstva i maslinovog ulja ovdje neće stati", vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović kazao je kako se Vodnjan brendirao kao grad maslinovog ulja, ali je upravo kroz ovu manifestaciju dobio i na općoj promociji, kako turističkoj tako i gospodarskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!