Na festivalu Zemlja vina 40-ak vinara Slavonije i Baranje te Mađarske

21.10.2022.

17:13

Autor: M.M./HRT/Hina

Festival Zemlja vina

Festival Zemlja vina

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Festival Zemlja vina na kojem se predstavlja 40-ak izlagača iz Slavonije i Baranje te mađarske regije Villany, koji proizvode vrhunska vina i plasiraju ih na domaće, europsko i svjetsko tržište, otvoren je u petak u Zagrebu.

Zemlja vina dio je projekta "vinski turizam bez granica - jedinstvena vinsko-turistička destinacija", čiji je nositelj Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH), a partneri Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i tvrtka vinara iz mađarskog Villanya "Tenkes Nonprofit kft".

Projekt je realiziran uz podršku Udruge Graševina Croatica i Osječko-baranjske županije.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak kazao je kako je ta manifestacija prilika da se predstave najbolji vinari iz Slavonije i Baranje, koji proizvode vrhunska vina i plasiraju ih i na domaće i na tržište EU-a i svijeta.

- Trend povećanja kvalitete definitivno je pozitivan i u tome moramo ustrajati, kazao je Majdak napominjući kako tomu pridonosi i ova manifestacija na kojoj se predstavlja 40-ak vinara iz Slavonije i Baranje, ali i vinari iz mađarske regije Villany koja ima dokazanu kvalitetu i u vinskom turizmu i u proizvodnji vina.

Zemlja vina, kako je kazao zamjenik ravnateljice HAPIH-a Krunoslav Karalić, spaja najbolja vina 40 vinara regionalne organizacije vinara Slavonije, Baranje i Podunavlja te paralelno s tim vinara s juga Mađarske iz vinogorja Villany s gastronomskim delicijama istoka Hrvatske, prije svega kulena.

Na manifestaciji je, kako je naveo, prisutno i pet proizvođača kulena, a riječ je o kulenu koji nosi zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla.

HAPIH provodi projekt Zemlja vina bez granica, a riječ je o projektu prekogranične suradnje Hrvatske i Mađarske koji je vrijedan gotovo 400 tisuća eura i ta današnja manifestacija rezultat je tog projekta, kazao je Karalić.

- Ono što u sklopu ovog projekta želimo naglasiti je graševina kao naša gospodarski najvažnija sorta koja se proizvodi na gotovo 25 posto površina, što čini oko 4.500 hektara od ukupnih površina naših vinograda. A kada govorimo o proizvodnji, to je gotovo 250 tisuća hektolitara ili 40 posto ukupne proizvodnje naših vina, istaknuo je Karalić.

Očekuje da će ta manifestacija pridonijeti većem broju posjetitelja u Slavoniju i Branju.

Zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić kazao je kako je Zemlja vina projekt koji će još jače brendirati graševinu i turističku ponudu istoka Hrvatske i Osječko-baranjske županije.

Posljednjih godina, kako je rekao, u Slavoniji, Baranji i Podunavlju mnogo se ulaže u proizvodnju vina i ova manifestacija prilika je da se to pokaže.

Direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije Ivana Jurić kazala je kako je cilj bio dovesti Zemlju vina u Zagreb kao pozivnicu na obilazak destinacije Slavonije i Baranje, a direktor Udruge Graševina Croatica Tomislav Panenić kako im je tržište Zagreba i Zagrebačke županije jako važno te žele da potrošači prepoznaju da nude kvalitetu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!