10:15 / 09.02.2020.

Autor: Vlatko Grgurić/Plodovi zemlje/IMS/HRT

Na Fieragricoli 'svemirski' poljoprivredni strojevi

-

-

Foto: - / -

Talijani kupuju nove strojeve, novu opremu kako bi bili bolji, produktivniji. A gdje smo mi?
Najveći je i najstariji, ali sajam u Veroni je i izlog novih tehnologija budućnosti. Roboti, satelitski navođeni traktori i kombajni, dronovi  do prije desetak godina nezamisliva tehnologija - nudi se kupcima. Ne dolaze samo iz Italije, nego iz cijele Europe. Iako je srijeda, radni dan, sajam je već prepun posjetitelja.

- Imamo 900 izlagača. Ovo je najveće izdanje međunarodnog sajma u Veroni. Imamo tvrtke i posjetitelje iz više od 30 zemalja. Sajam raste u veličini i broju izlagača zbog svoje međunarodne dimenzije. Ovdje ćete vidjeti poljoprivrednu tehnologiju na najvišoj europskoj razini, kazao je direktor sajma Flavio Innozenti.

Jedini je ovo sajam u Italiji koji pokriva sva područja poljoprivrede: od tehnologije, strojeva i stoke, do precizne poljoprivrede i zaštite bilja. U četiri sajamska dana održat će se 130 radionica i znanstvenih susreta.

Na sajmu se, ne samo uči, gleda i kupuje - nego i prosvjeduje

Na sajmu se okupilo i više tisuća talijanskih poljoprivrednika. Ne prosvjeduju zbog cijene mlijeka ili zemljišne politike - poput naših - nego zbog štetnika. Uništavaju im usjeve. I smatraju kako talijanska vlada nije učinila dovoljno kako bi ih zaštitila.

Prosvjednici, more njih, pristizali su prvi dan sajma iz cijele Italije. Organizirani su i jedinstveni, članovi su Coldirettija - najveće talijanske udruge poljoprivrednika.

- Ovdje upozoravamo na azijsku stjenicu zbog koje imamo problema na farmama diljem Italije. Ove smo godine izgubili 80 posto proizvodnje krušaka. To vrijedi i za jabuke i kivi, koji ja uzgajam. Moramo riješiti problem, inače naše farme nemaju budućnost, rekao je voćar iz Trevisa Philip Preidenberger.

- Prosvjedujemo jer tražimo bolju kontrolu granice i da Europska unija svim zemljama članicama nametne ista pravila. U našoj zemlji imamo toliko bolesti da je proizvodnja kompromitirana, a to znači da su i tvrtke u velikim teškoćama, kazala je Veronica Barbati iz pokreta mladih Udruge Coldiretti.

Stjenice, pipe, štetnici i bolesti stižu s uvezenim proizvodima iz Azije, prosvjeduju Coldirettijevi poljoprivrednici. Traže ne samo pomoć Vlade nego i znanosti. Sveučilišta u Padovi i Veroni već provode istraživanja ne bi li pronašli prihvatljiva rješenja. Ali to će  tvrde prosvjednici - trajati godinama.

- A problem nema samo Italija. Štetnici i bolesti mogu doći do Hrvatske ili Francuske. Mogli bi se raširiti po cijeloj Europi. To će u budućnosti biti velik problem, rekao je voćar Preidenberger.

- Što možemo učiniti? Razgovaramo s talijanskom vladom, ali Europska unija nas slabo štiti i u tome je problem. Tražimo od Europske unije da ipak poduzme nešto više, dodaje Barbati.

- Naša je vlada ponudila 80 milijuna eura, ali šteta je mnogo veća. Zatražili smo od Europske komisije da preuzme na sebe rješenje ovog problema jer azijska stjenica uništava proizvode iz sektora proizvodnje voća i povrća. I neće stati na sjeveru Italije, izjavila je ministrica poljoprivrede Republike Italije Teresa Bellanova.

Poljoprivredni strojevi vrijedni stotine tisuća eura

Zelena agenda Europske unije nalaže da poljoprivrednici proizvode što više hrane, ali da pritom što manje onečišćuju okoliš. Te nepomirljive pojmove rješava ovakva, najsuvremenija tehnologija.

A bogme nije ni jeftina. Vrijedi stotine tisuća eura. Ovi traktori, prskalice i oprema skuplji su od možda i sve mehanizacije u nekom prosječnom slavonskom selu. Na ovom štandu ovaj kombajn je najskuplji - stoji oko 300 tisuća eura.

- Ovo iza mene je automatizirani kombajn. Programira se prema stanju usjeva. Ima odlične performanse i odlika mu je preciznost. Možete ga programirati i tako smanjiti gubitak i povećati kvalitetu žita, kazao je prodavač Enrico Rampin.

- Vidite samohodnu prskalicu za tretiranje usjeva pesticidima. Cijena joj je oko 150 tisuća eura. Kupuju je veliki farmeri ili tvrtke koje pružaju usluge poljoprivrednicima, rekao je prodavač Carlo Mazzotti.

- A imamo cijeli niz strojeva čije cijene variraju od 120 do 200 tisuća eura. Dvjesto tisuća eura? Da, možete ih prilagoditi svojim potrebama. Svaki klijent, farmer i tvrtka imaju svoje potrebe, a mi imamo sve što trebaju, dodaje prodavač Fabrizio Scottechini.

I tako, većina tehnologije sa sajma u Veroni preskupa je našim poljoprivrednicima. Ne zato što neki čak i ne bi imali novca - tu su i europski fondovi - nego zato što u prosjeku imamo male posjede. Ipak i u Hrvatsku uvozimo mehanizaciju, strojeve i opremu. Nažalost, najčešće ne novu, nego  rabljenu.

Hrvatska uvezla 4120 polovnih traktora

- Uvozimo jako puno. Prošle godine 4120 polovnih traktora, IMT-a, Torpeda, Univerzala iz Rumunjske i računamo da je to najveći uvoz uz potporu iz Europskih fondova. I najviše bez plaćanja PDV-a i mi na to upozoravamo već par godina, direktor Poljoopskrbe Franjo Dominiković.

Talijani kupuju nove strojeve, novu opremu kako bi bili bolji, produktivniji. A gdje smo mi? Što kupujemo i je li ta praksa dobra ne samo za poljoprivrednike, nego i za poljoprivredu u cjelini u emisiji Plodovi zemlje govorio je Darko Aračić, predsjednik Udruge poljoprivredne opreme i mehanizacije.Aukcija stoke u desetom paviljonu. Interes golem. Sajam je premašio i rekordnu 2018. godinu kad je izloženo 700 grla stoke. Sad ih je više od 800. Životinje su sve značajniji dio Fieragricole - kažu uzgajivači - ponosni na stoku dovedenu iz cijele Italije.

- Pasmina chianina može doseći i cijenu od 2000 eura. Cijena marchigiane i romagnole je malo niža. Ali samo zato što je chianina poznata pasmina zbog firentinskog odreska. Pretpostavljam da je meso vrlo kvalitetno? Jest, meso nije toliko prošarano kao meso pasmine angus ili kobe, ali je vrlo ukusno, rekao je predsjednik Udruge uzgajivača goveda Matteo Ridolfi.

- Mislim da je najveći problem za talijanske uzgajivače stoke cijena zemlje. Nema dovoljno zemlje za kupnju i cijene su iznimno visoke. Koliko stoji hektar zemlje? Negdje stoji 40 tisuća, ponegdje i 80 000 eura. U okolici Trenta mnogo je uzgajivača jabuka i hektar zemlje stoji pola milijuna eura. Ali to nije zemlja za mliječnu stoku, nego za jabuke i cijene su više, Massimo de Poda iz Udruge uzgajivača goveda De Poda.

Sajam svečano otvorile talijanska i hrvatska ministrica poljoprivrede

Ta čast nam je kao i na Zelenom tjednu u Berlinu prije dva tjedna - iskazana u povodu predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije. Italija je naš treći vanjskotrgovinski partner  izvozimo 300, a uvozimo 400 milijuna dolara poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

- Zajedno ćemo raditi na reformi zajedničke poljoprivredne politike i na propisima koji moraju ponuditi važne odgovore poljoprivrednicima  Europske unije. Dogovorile smo još jedan susret kako bismo produbili specifičnija pitanja, poput ribolova, i pronašle rješenja da udovoljimo predstavnicima naših zemalja, kazala je Bellanova.

- Zahvalila sam se podršci koju su dali Republika Italija i druge zemlje. Europske unije našoj namjeri da krenemo u cilju postizanja dogovora za tranzicijsku uredbu to je važno kako bismo osigurali neometan tijek financiranja u 2021. godini jer cijela reforma zajedničke poljoprivredne politike kasni, kazala je ministrica poljoprivrede Republike Hrvatske Marija Vučković.

Sajam je tijekom četiri dana posjetilo 132 tisuća posjetitelja. 15 posto doputovalo je iz inozemstva. Nova Fieragricola održat će se za dvije godine.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!