Inflacija u svibnju 7,9 posto: najviše rasle cijene hrane, pića i duhana

16.06.2023.

Zadnja izmjena 12:04

Autor: Hina/HRT/A.S.

Inflacija u svibnju iznosila 7,9 posto

Inflacija u svibnju iznosila 7,9 posto

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Inflacija je u svibnju iznosila 7,9 posto na godišnjoj razini, kao i u prvoj procjeni na početku mjeseca, objavio je Državni zavod za statistiku. 

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u svibnju su u odnosu na isti mjesec lani u prosjeku više za 7,9 posto, dok su na mjesečnoj razini porasle 0,5 posto, pokazuje izvješće DZS-a.

Ti podaci podudaraju se s prvom procjenom objavljenom početkom lipnja.

U travnju je inflacija iznosila 8,9 posto, što znači da se u svibnju na godišnjoj razini smanjila šesti mjesec zaredom, nakon što je u studenome prošle godine dosegnula rekordnih 13,5 posto. 

A inflacija od 7,9 posto najniža je od ožujka prošle godine, kada je bila 7,3 posto.

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, u svibnju su na godišnjoj razini najviše porasle, za 15,1 posto, cijene hrane i bezalkoholnih pića te restorana i hotela.

Cijene pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva porasle su, pak, 10,4 posto, a stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva za 7,5 posto.

Odjeća i obuća poskupjele su 7,3 posto, rekreacija i kultura 7,2 posto, dok su cijene zdravlja porasle 6,7, a alkoholnih pića i duhana 5,8 posto.

S druge strane, pale su cijene u skupini prijevoza, za 4,8 posto. Na mjesečnoj su razini, pak, najviše porasle cijene hrane i bezalkoholnih pića, za 1,6 posto.

Prema harmoniziranom indeksu, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u svibnju su porasle za 8,3 posto na godišnjoj razini, dok su na mjesečnoj razini ojačale 0,6 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!