Na GSV-u o novim mjerama Vlade i izmjenama i dopunama Zakona o radu

03.10.2022.

14:23

Autor: HTV/HRT

Marin Piletić

Marin Piletić

Foto: HTV / HRT

Na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća, između ostalog, predstavljen je paket mjera Vlade RH za ublažavanje inflatornih učinaka i cijena energenata kao i Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu 


Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić rekao je da je Vlada svjesna kako će teško uspjeti sinkronizirati stavove poslodavaca i sindikata, ali smatra da su s predloženim izmjenama ZOR-a fleksibilizirali čitav niz zakonskih regulativa (olakšavanje dodatnog rada, fleksibilizacija radnog mjesta, definiranje platformskog rada).

- Da nisu svi zadovoljni čuli ste i sada, ali svima je jasno, s obzirom na okolnosti koje se mijenjaju iz mjeseca u mjesec, da će biti daljnjih razgovora, rekao je Piletić.

Ministar je napomenuo kako će 24. i 25. studenog Zagreb biti domaćin europskom Gospodarsko socijalnom odboru.

Irena Weber
, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca, potvrdila je kako se najduža i najkonkretnija rasprava vodila glede izmjena i dopuna Zakona o radu.

- HUP smatra kako je Hrvatskoj potreban moderan i fleksibilan Zakon o radu, rekla je i dodala kako se poslodavci dnevno susreću s ogromnim problemima u nedostatku radne snage.

Ono što je činjenica je to da mladi i obrazovani ljudi odlaze iz zemlje. Dodano na to, kako kaže, demografska situacija jako negativno utječe na tržište rada.

- Radno aktivni stanovnici se iseljavaju u države s fleksibilnijim radnim zakonodavstvom, što je upravo ono što HUP već duže vrijeme tvrdi, a to je da rigidno radno zakonodavstvo ne doprinosi zaštiti radnih mjesta niti zaštiti zaposlenika, naglasila je Weber.

Dodaje kako raduje da su se dogovorili s ministrom Piletićem da se počinje rad na novom Zakonu o radu koji će implementirati zahtjeve poslodavaca.

- Ove izmjene o kojima smo danas govorili ne doprinose modernizaciji tržišta rada te ih stoga nismo prihvatili. Riječ je o odredbama koje diskriminiraju zaposlenike tako da članovima sindikata daju određene prednosti u odnosu na zaposlenike koji nisu u sindikatu. Mi to ne možemo podržati, naglasila je.

Istaknula je kako će poslodavci pokušati ispraviti ovu nepravdu koja se pokušava implementirati u ovaj zakon.

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata dodao je kako su na dnevnom redu GSV-a bile dvije izuzetno važne teme, a to su mjere Vlade RH vezane uz inflaciju i rast cijena te Zakon o radu.

- Kada je riječ o prvoj temi, tu smo dobili široko prikazivanje mjera gdje smo se na kraju dogovorili da ćemo u prosincu ponovno proanalizirati primjenu tih mjera te vidjeti treba li još nešto doraditi, rekao je.

Istaknuo je ove mjere koliko god bile teške imale su učinak na rast cijena. Kako kaže, mnogi su iskoristili inflaciju i podigli su cijene.

- Što se tiče Zakona o radu, ništa novo nije bilo stoga što smo svi koji smo bili na sjednici sudjelovali u konzultacijama i pregovorima glede Zakona o radu u minule dvije godine, rekao je Sever.

- Svi očekujemo nastavak razgovora nakon ovog čitanja i otvaranje cjelovitog Zakona o radu kod donošenja izmjena i dopuna, istaknuo je.

Sever govori kako poslodavci zazivaju novu fleksibilizaciju iako je posve jasno da je hrvatski zakon prefleksibilan.

- Poslodavci se često pozivaju da Zakon o radu nije dovoljno suvremen. Svi koji živimo ovdje znamo da Hrvatska još uvijek nije spremna na defleksibilizaciju Zakona o radu stoga što je on ovakav nužan da bi radnicima pružio neke oblike zaštite koje bi im u budućnosti trebalo jamčiti kroz nekakvo kolektivno pregovaranje, ističe.

Dodaje da je pokrivenost kolektivnim ugovorima ispod 50 posto te da je jasno da nas čeka još puno posla.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!