Na jesenskom bjelovarskom sajmu više od 400 izlagača

09.09.2022.

14:12

Autor: Dnevnik/IMS/Hina/HRT

Jesenski međunarodni sajam u Gudovcu

Jesenski međunarodni sajam u Gudovcu

Foto: Dnevnik / HRT

U Gudovcu je otvorena najveća agrarna manifestacija u regiji - jesenski međunarodni sajam. Okupilo se 400 izlagača iz Hrvatske i još deset zemalja. Bit će predstavljeni najnoviji modeli traktora, opreme i mehanizacije te oko 400 najkvalitetnijih grla stoke iz gotovo cijele Hrvatske. Održat će se i nekoliko specijaliziranih sajmova, poput Petog elementa, koji okuplja proizvođače vezane uz sektor grijanja i obnovljivih izvora energije, te Drvnog svijeta - sajma strojeva i opreme za šumarstvo. Sajam traje do nedjelje. 

Trodnevna sajamska manifestacija odvija se na stotinjak tisuća četvornih metara površine, za četvrtinu više od prethodnog jesenskog sajma, a zemlja-partner je Češka.


U sklopu sajma u Gudovcu pokraj Bjelovara održat će se sajam OPG-ova i Eko sajam, a zbog poskupljenja energenata očekuje se da će posebno atraktivan biti sajam grijanja i obnovljivih izvora energije. U svome šestom izdanju taj se sajam može pohvaliti titulom najvećeg u Hrvatskoj. Tu je i sajam Drvni svijet, kao i sajam opreme za stočarstvo.


Na Državnoj izložbi stoke koja se održava u organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu i pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, bit će izloženo oko 400 grla od 180 hrvatskih izlagača uključujući komercijalne, te izvorne hrvatske pasmine čiju će kvalitetu ocjenjivati domaći i međunarodni suci.        


Za razliku od prethodnog sajma, izlagači i posjetitelji sada mogu koristiti i natkrivene površine jer više nema epidemioloških preporuka koje su bitno utjecale na veličinu i posjećenost sajma, a sada su ukinute.

Sajam je otvorila ministrica poljoprivrede Marija Vučković, koja je rekla da se velik dio mjera iz paketa koji je Vlada donijela u četvrtak odnosi na poljoprivredu i prehrambenu industriju. Izdvojila je i da je u programu ruralnog razvoja ugovoreno 1,2 milijarde kuna, a isplaćeno oko 80 posto ugovorenog iznosa, pri čemu se najveći dio odnosi na investicije.


- S nama su danas oni koji se trude više i, iako su ovo izazovna vremena, imamo se pravo nadati boljoj i jačoj hrvatskoj poljoprivredi, rekla je ministrica Vučković.

- Šaljemo novu poruku a to je da učinkovito koristimo resurse koji su nam na raspolaganju i stvarajmo jak hrvatski lanac opskrbe hranom u međunarodnim okvirima, ponosimo se njime, rekla je također.

- Stanje na terenu možda više nego ikada traži hitno planiranje projekata i mjera koje bi mogle pomoći poljoprivrednicima. Jedna od njih je svakako projekt navodnjavanja, neki kažu da je po važnosti i složenosti to čak veći projekt od gradnje autoceste, rekao je bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!