Na Kvarneru 70% dolazaka u sedam mjeseci u odnosu na 2019.

14:06 / 02.08.2021.

Autor: HRT/Hina

Opatija, ilustracija

Opatija, ilustracija

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov je na redovitoj tjednoj konferenciji za novinare Primorsko-goranske županije izvijestila kako je na području županije u prvih sedam mjeseci dosegnuto 70 posto dolazaka u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. No, u srpnju je dosegnuto čak 86 posto dolazaka od rekordne 2019. te 83 posto noćenja, naglasila je.

Najviše noćenja ostvareno je na Krku, koji i ima najviše smještajnih kapaciteta u županiji. Na Krku je ostvareno 37 posto ukupnih noćenja u sedam mjeseci, a slijedi cresko-lošinjsko otočje. Najviše gostiju boravilo je u domaćinstvima, gdje je ostvareno 43 posto od svih noćenja.

Peršić Živadinov je naglasila da je najveći porast noćenja u objektima najviše kategorije. Tako je u svim smještajnim objektima najviše kategorije, s pet zvjezdica, hotelima, kampovima ili domaćinstvima, broja noćenja prema prošloj godini porastao za 58 posto, rekla je.

I dalje je najviše gostiju iz Njemačke, vratili su se Austrijanci, a znatan porast dolazaka je gostiju iz Češke i Poljske. Trenutno je na području Primorsko-goranske županije 185 tisuća gostiju. Peršić Živadinov dodaje da ova županija gostima pruža visoku razinu sigurnosti u epidemiji covida-19. Na više od 50 lokacija širom županije gosti se mogu testirati prije povratka po prihvatljivima cijenama.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina je istaknuo da je otvorena jednomjesečna javna rasprava o Planu razvoja PGŽ za sljedeće petogodišnje razdoblje. U njoj su, kao i u prethodnoj petogodišnjoj Strategiji razvoja PGŽ, ostali isti strateški ciljevi, a to je razvijati konkurentnu, pametnu, održivu i socijalno pravednu županiju, privlačnu za život i rad, rekao je župan. To se namjerava postići putem 60-ak mjera.

U izvješću o provedbi dosadašnje Strategije razvoja 2016. - 2020. ističe se ulaganje županije više od dvije milijarde kuna, od čega samo u posljednjoj godini pola milijarde. Prvenstveno se ulagalo u komunalnu infrastrukturu, obnovu, izgradnju i proširenje škola, poput onih u Jelenju, Matuljima i Dražicama te objekte u zdravstvu, među kojima se ističe lječilište u Velom Lošinju, kao i u EU projekte kao što su Putovima Frankopana ili Mala barka, zaključio je župan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!